Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Enes Šabić

Ako Vlada KS ne promijeni stav, radnici će organizovati nove proteste, pa i generalni štrajk

vlada ks

“Tokom pregovora stav premijera i Vlade KS je sve vrijeme bio da su isti odgovorno pristupili ublažavanju inflatornih pritisaka tokom 2022. godine prema svim radnicima koji primaju plaću iz budžeta KS, i to kroz povećanje osnovice za 2022. godinu od 15 KM i kolektivne ugovore, iako je očito da ta povećanja ni približno nisu dostatna u odnosu na inflatorna kretanja i divljanje cijena na tržištu”, stoji u saopćenju

Povodom odluke Vlade Kantona Sarajevo kojom je predviđeno uvećanje plaća za radnike koji primaju plaću iz budžeta Kantona Sarajevo, saopštenje za javnost je dao Enes Šabić, predsjednik Koordinacionog odbora sindikalnih organizacija Kantona Sarajevo Samostalnog sindikata državnih službenika i namještenika u organima državne službe, sudskoj vlasti i javnim stanovama u FBiH.

U saopštenju se navodi da je koordinacija sedam sindikata u Kantonu Sarajevo zbog enormnog rasta cijena osnovnih životnih namirnica, te troškova života uopšte, još u oktobru 2022. godine pokrenula pregovore sa Vladom Kantona Sarajevo oko uvećanja osnovice za obračun plaća te isplatu jednokratne pomoći radnicima koji primaju plaću iz Budžeta Kantona Sarajevo. Ističe se da je od starta pregovora od strane Vlade Kantona Sarajevo izostala spremnost za vođenje adekvatnog socijalnog dijaloga, što je posbno bilo izraženo kroz stav da za ovu namjenu ne postoje sredstva u Budžetu Kantona Sarajevo bez da je za to predočen bilo kakav proračun ili kalkulacija, te kroz ignorisanje i izbjegavanje zvaničnih odgovora na upite i zahtjeva koordinacije sedam sindikata.

-Tokom pregovora stav premijera i Vlade Kantona Sarajevo je sve vrijeme bio da su isti odgovorno pristupili ublažavanju inflatornih pritisaka tokom 2022. godine prema svim radnicima koji primaju plaću iz budžeta Kantona Sarajevo, i to kroz povećanje osnovice za 2022. godinu od 15 KM i kolektivne ugovore, iako je očito da ta povećanja ni približno nisu dostatna u odnosu na inflatorna kretanja i divljanje cijena na tržištu. Čak i ovi navodi ukazuju na to da Vlada KS pregovorima nije pristupila sa dovoljnom pažnjom i kvalitetnom analizom, jer je svima poznato da radnicima javnih ustanova iz oblasti socijalne zaštite nisu uvećavane plaće kroz kolektivni ugovor, iako se istima plaća isplaćuje iz Budžeta Kantona Sarajevo – stoji u saopćenju Enesa Šabića.

Kako dalje stoji u saopćenju, sve navedeno dovelo je do velikog nezadovoljstva radnika, koji su to jasno dali do znanja na protestima održanim 14.12.2022. godine ispred zgrade Vlade Kantona Sarajevo, nakon kojih se Vlada Kantona Sarajevo odlučila donijeti odluku o povećanju plaća za 5% radnicima koji plaću primaju iz budžeta Kantona Sarajevo. Ovakvu Odluku koordinacija sedam sindikata nije prihvatila, prije svega što planiranim povećanjem plaća neće biti obuhvaćeni radnici sa najnižim primanjima, odnosno radnici čija je plaća niža od zagarantovane plaće u Kantonu Sarajevo (70% prosječne plaće u Kantonu Sarajevo), a svakako i zbog toga što predviđeno povećanje plaća nije nedostatno i pravično, jer je enormni rast troškova života prema svim radnicima jednak, zbog čega sindikat i jeste dao da svi radnici dobiju jednako povećanje plaće u iznosu od 120 KM.

-Nesumnjivo je da će radnici, ukoliko se u međuvremenu ne promijeni stav Vlade Kantona Sarajevo prema osnovanim i realnim zahtjevima koordinacije sedam sindikata, radnici pristupiti organizovanju novih protesta, štrajka upozorenja, a u konačnici i generalnog štrajka, o čemu su se radnici nedvojbeno izjasnili kroz ankete prilikom provođenja radnji i priprema za organizovanje štrajka u skladu sa važećim materijalnim propisima – navodi Šabić.