Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Jablanica

Aktivisti “Za Doljanku” tvrde da mini-hidrocentrale rade bez okolinske dozvole

za doljanku aktivisti AA (1)

Nakon što su dobili odluku Suda u Sarajevu, aktivisti su odmah tražili sastanak i sa predstavnicima FERK-a

Aktivisti Udruženja “Za Doljanku“, koji se bore za spas rijeke Doljanke u Općini Jablanica, odnosno protiv izgradnje mini-hidrocentrala, ukazali su na nove propuste i nepravilnosti u režiji nadležnih agencija i ministarstava koji su dozvolili izgradnju objekata prije nekoliko godina, prenosi Anadolu Agency (AA).

Podsjetili su kako je ranije Regulatorna agencija za energiju u entitetu Federacija Bosne i Hercegovine (FERK) izdala dozvolu za izgradnju dvije mini-hidrocentrale na Doljanci podnosiocu zahtjeva Eko-rad Jablanica, te da je nedavno Kantonalni sud u Sarajevu ništavnom proglasio okolinsku dozvolu za njihovu izgradnju.

“Godinama vodimo pravnu borbu, ukazujući na probleme oko izgradnje mini-hidroelektrane Zlate. Problemi su nastali 2015. godine kada je Savjet Mjesne zajednice bez mišljenja građana dao saglasnost za izgradnju dvije mini-hidrocentrale. Tako nije ispoštovan član 70 Statuta Općine Jablanica, te je kasnije podnesena krivična prijava protiv Savjeta Mjesne zajednice. Potom je bivši načelnik Jablanice Salem Dedić informisao Općinsko vijeće da su sve procedure ispoštovane, nakon čega je Općina dala saglasnost na Studiju uticaja na okoliš. Protiv dva prethodna saziva Općinskog vijeća i načelnika smo također podnijeli krivične prijave. Potom smo se obratili Kantonalnom ministarstvu građenja. S njima je prepiska trajala nekoliko mjeseci, da bi nas ministar Suad Hasandedić na kraju informisao da zbog javnog interesa ministarstvo neće pokrenuti postupak za ukidanje. Tužili smo i ministarstvo. Prekršen je također i Zakon o izdavanju vodne dozvole i to od strane Ministarstva poljoprivrede i vodoprivrede, te smo i protiv njih pokrenuli tužbu. Investitor je na koncu dobio dozvolu za rad, a mi smo pred Kantonalnim sudom u Mostaru pokrenuli spor“, podsjetio je aktivista Dženan Šošić.

Skoro tri godine nakon pokretanja spora, udruženje je dobilo rješenje Kantonalnog suda u Sarajevu kojim je utužena okolinska dozvola za izgradnju mini-hidrocentrala na Doljanci. Sud je kompletan postupak vratio na početak, međutim mini-hidrocentrale i dalje rade, ukazala je predsjednica udruženja Naza Spahić.

Dodala je da prema odluci suda, okolinska dozvola kao da nije ni postojala, tako da sada postrojenja na Doljanci rade bez neophodnih dozvola. Nakon što su dobili odluku Suda u Sarajevu, aktivisti su odmah tražili sastanak i sa predstavnicima FERK-a.

“Sud je utvrdio sva kršenja na koja smo ranije ukazivali FERK-u i ostalim institucijama. Na sastanku smo od FERK-a tražili oduzimanje dozvole za rad i stavljanje van snage rješenja kojim je izdana dozvola za rad. Dobili smo samo odgovor, iako to nije u skladu sa zakonima. Nije postupano u skladu s Pravilnikom o javnim raspravama, niti je o tome obaviješten upravo FERK, a bio je obavezan. Imatelj dozvole je doveo FERK u zabludu i to je dokazano presudom. Također, nikakvi dalji rokovi nisu navedeni“, navela je Spahić.

Aktivisti su se u prošloj sedmici sastali i sa predstavnicima Federalnog ministarstva okoliša i turizma.

“Kazali su nam da su postupili po nalogu Suda, te su od investitora zatražili očitovanje. Navodno su obaviješteni da se neće ponoviti postupak. Ono što je poražavajuće je to što Ministarstvo okoliša nije utvrdilo rok u kojem se mora dostaviti dokumentacija i podnijeti novi zahtjevi. Izbjegavanje rokova je ponovno pogodovanje investitorima kako bi ova postrojenja dalje radila u nedogled. Nažalost, bez valjane dokumentacije“, konstatovala je Spahić.