Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

čak 779 novozaraženih

Alarmantno u Sarajevu: Na KCUS-u umrlo 16 osoba, Opća bolnica proširila kapacitete

Sarajevo: Pacijent se ubio na Klinici za plućne bolesti Podhrastovi
17.11.2020., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Na klinici u Podhrastovima u kojoj se nalaze pacijenti zarazeni virusom Covid-19, jedna osoba izvrsila je samoubojstvo. Photo: Armin Durgut/PIXSELL

U protekla 24 sata, u covid odjele ove bolnice primljeno je na hospitalizaciju 27 pacijenata, a 11 otpušteno na kućno liječenje

U Kantonu Sarajevo u protekla 24 sata evidentirano je 779 novooboljelih osoba od koronavirusa, dok se u istom periodu od infekcije ovim virusom oporavilo 433 naših sugrađana.

Od broja novozaraženih, njih 428 pripada porodičnim klasterima ili kontaktima sa ranije zaraženim osobama.

Nažalost, jučer je preminulo 16 pacijenata koji su bili zaraženi koronavirusom. Proteklog dana na koronavirus testirano je 1.891 osoba.

U Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS) tokom noći obrađeno je 375 testova na prisustvo koronavirusa, od kojih je više od pola pozitivno i svi pozitivni uzorci su iz Kantona Sarajevo.

U KCUS-u je hospitalizirano 308 Covid-bolesnika, a 49 izuzetno teskih pacijenata smješteno je u intenzivnoj njezi. Preminulo je 16 bolesnika.

Prema informacijama iz KCUS-a, u izolatoriju Podhrastovi smještena su 94 pacijenta, a osam se nalazi u intenzivnoj njezi.

Na bolovanju je ukupno 375 uposlenika KCUS-a, 91 uposlenik pozitivan je na koronavirus, a 50 ih se nalazi u izolaciji.

U Općoj bolnici „Prim. dr. Abdulah Nakaš“ u Sarajevu prošireni su bolnički kapaciteti na intenzivnoj i postintenzivnoj njezi zbog pogoršane epidemiološke situacije i velikog priliva pacijenata u teškom stanju.

Ukupan broj bolničkih kapaciteta za liječenje od COVID-a 19 povećan je za 50 posto. U protekla 24 sata, u covid odjele ove bolnice primljeno je na hospitalizaciju 27 pacijenata, a 11 otpušteno na kućno liječenje.

Na hospitalizaciji su 143 pacijenta od kojih je osam na intenzivnoj, šest na postintenzivnoj njezi. Na neinvazivnoj mehaničkoj ventilaciji su četiri pacijenta, a jedan je na respiratoru.

Još deset pacijenata je opservirano u covid trijažnoj ambulanti i očekuje se njihov premještaj na odjel.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, u proteklih sedam dana, prosječan broj zaraženih je 567 osoba, a sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika iznosi 943 pacijenta.

U Kantonu Sarajevo je 4.086 aktivnih slučajeva COVID-19 infekcije.

S obzirom na kontinuirani rast broja novozaraženih, iz Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo pozivaju na maksimalno poštivanje epidemioloških mjera.