zemlje evropske unije

Slovenija, Njemačka i Francuska nastavljaju vakcinisanje AstraZenecom

astra

Koristi vakcine i dalje nadvladavaju nad rizicima, poručili su iz EMA-e

Slovenija nastavlja s primjenom vakcina AstraZenece, rekao je u četvrtak navečer ministar zdravstva, uprkos tome što je više evropskih zemalja privremeno prekinulo cijepljenje zbog sumnje u sigurnost tog cjepiva protiv covida-19.

Sindikat zaposlenih u odgoju i obrazovanju pozvao je zdravstvene vlasti da se “javno i jednoznačno” izjasne o sigurnosti cjepiva, nakon što su Danska, Norveška, Italija i Island u četvrtak “iz opreza” obustavili upotrebu cjepiva AstraZenece zbog sumnji da izaziva zgrušavanje krvi.

Dodatne sumnje potaknuo je slučaj škole u Velenju u kojoj su dvije trećine zaposlenih nakon vakcinisanja AstraZenecom imali jaku reakciju i otišli na bolovanje, pa je u petak otkazana nastava.

Ministar zdravstva Janez Poklukar rekao je televiziji POP-TV da razumije sumnju učitelja i nastavnika, ali da trebaju vjerovati medicinskoj struci.

Nema nikakvog razloga da se kampanja vakcinisanja zaustavi, kazao je Poklukar.

Dodao je da se serija vakcina AstraZenece koja je u Austriji bila sumnjiva zbog neželjenih učinaka nije primjenjivana u Sloveniji.

Također, sa vakcinisanjem AstraZenecom nastavit će se u Njemačkoj i Francuskoj.

Do 10. marta Evropska agencija za lijekove EMA je izvijestila o 30 slučajeva “tromboembolijskih događaja” na gotovo pet miliona ljudi cijepljenih cjepivom AstraZeneca u EU. To nije više od učestalosti tromboza među stanovništvom i bez vakcinisanja.

Koristi vakcine i dalje nadvladavaju nad rizicima, poručili su iz EMA-e, vakcina se može nastaviti primjenjivati ​​dok se nastavljaju istrage o spornim slučajevima tromboze kod vakcinisanih.