Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Alex Marshall, autor knjige o himnama: Mnogi bi u BiH i dalje pjevaju “Jedna si jedina” (VIDEO)

BiH

himna

Nekoliko nacionalnih himni slično je nekim drugim kompozicijama, a Alex Marshall, autor knjige o historiji nacionalnih himni, pita se da li je razlog tome što kompozitori uzimaju tuđe pjesme ili to govori o poteškoćama pisanja izvorne melodije, piše BBC, prenosi bh. novinska agencija Patria.

Autor nabraja nekoliko država čija himna izaziva kontroverze, a u tom kontekstu je spomenuo i BiH.

Marshall je razgovarao sa kompozitorom himne BiH Dušanom Šestićem čija je kompozicija pobijedila na konkursu raspisanom 1998. godine. Njegova himna zamijenila je himnu „Jedna si jedina“, autora Dine Merlina.

[quote_box_left]Za Šestića je 2009. godine uslijedio šok kada su ga proglasili plagijatorom navodeći da njegova kompozicija jako liči na muziku iz jednog filma iz 1978. godine[/quote_box_left]

Šestić objašnjava da je prošao mučan period nakon što je njegova kompozicija izabrana za himnu BiH.

Kako piše Marshall, neki Srbi su ga smatrali izdajnikom, no Šestić nije odustajao. Deset godina poslije napisao je i tekst himne, ali nije prihvaćen zbog političkih stavova.

Za Šestića je 2009. godine uslijedio šok kada su ga proglasili plagijatorom navodeći da njegova kompozicija jako liči na muziku iz jednog filma iz 1978. godine.

– Poslušao sam muziku iz filma i bio jako iznenađen. Čak sam pomislio i da sam kao mladić negdje gledao film ili čuo muziku pa mi je ostao negdje u glavi taj muzički kod. To je vrlo moguće – ali ne mogu reći da je plagijat – kazao je Šestić.

Šestić je istakao i razlike u dvije melodije te dodao da „nisu svi u ovoj zemlji lopovi i korumpirani“.

– Da jesam, onda bih bio političar i bilo bi mi bolje u životu.

Marshall navodi i da bi u BiH mnogi voljeli da je ostala himna „Jedna si jedina“, a ona se i danas pjeva na fudbalskim utakmicama uz kompoziciju Dušana Šestića.

Riječi za kompoziciju „Jedna si jedina“ napisao je Dino Merlin tokom opsade Sarajeva, na muziku narodne pjesme “S one strane Plive”.

Autor navodi i da se u nekim drugim državama vodila polemika da li su himne original ili plagijat. Takav slučaj bio je u Izraelu, sličnu melodiju imaju Estonija i Finska. Himna Lihtenštajna ima slične tonove kao himna Velike Britanije.