I nakon 25 godina manipuliše se podacima o poginulim 15. maja

BiH

1605_sinan_alic

Predsjednik Fondacije “Istina, pravda, pomirenje“ Sinan Alić ustvrdio je danas da se i danas manipulira brojem poginulih osoba na Brčanskoj Malti u Tuzli prilikom odbrane Tuzle od agresije 15. maja 1992. godine te da se samo konkretnim podacima ta manipulacija može zaustaviti.

Prema spisku koji je objavila ova fondacija na osnovu odgovarajuće dokumentacije, na Brčanskoj Malti 15. maja život je izgubilo 37 osoba od kojih je 14 identifikovano nakon ekshumacije na groblju Trnovac i potvrđene DNK analize, a 23 osobe su identifikovane u Komemorativnom centru u Tuzli i VMA Beograd. Od toga 19 je, navodi Alić, predato suprotstavljenoj strani, četiri osobe su nakon izvršene identifikacije u Komemorativnom centru Tuzla sahranjene na groblju u Crnom Blatu, a ostale četiri na lokalnim grobljima u Tuzli.

Ove podatke je, dodao je, sačinila Fondacija IPP do kojih se došlo koristeći dokumentaciju koja se pojavila u Beogradu, a čiji su izvori Okružni sud u Beogradu, iskazi svjedoka, vještačenje doktora Đorđa Alimpijevića, doktora Željka Karana, dokumenta Komemorativnog centra u Tuzli, Međunarodne komisije za traženje nestalih, Instituta za sudsku medicinu VMA u Beogradu i Zavoda za patologiju UKC-a u Tuzli.

-Od ukupnog broja stradalih, 33 osobe su pripadnici vojne kolone, tri su pripadnici Službe javne bezbjednosti Tuzla i jedna žena koja je stradala u bašti od gelera – naveo je Alić.

Ocijenio je neadekvatnim i obilježavanje 25. godišnjice odbrane ovog grada od agresije, jer je svedeno na “iste improvizacije, koje su bile i ranije”.

-Nije se znalo kad će ko šta uraditi, sve je prepušteno improvizaciji pojedinaca – smatra Alić, izrazivši i nezadovoljstvo zbog neprisustva većeg broja građana Tuzle obilježavanju.