Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

parlament bih

Ako prođe prijedlog DF-a niko više neće ni pomisliti da odbije alkotest

alkotest policija
Ilustracija: Avaz.ba

Osim novčane kazne za odbijeni alkotest, predviđene su još dvije dodatne sankcije

Predložene nove izmjene zakona u Bosni i Hercegovini: Za odbijanje alkotestiranja kazna 4.000 KM

U parlamentarnu proceduru upućen je još jedan prijedlog izmjena i dopuna Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u Bosni i Hercegovini. Ovaj put radi se o strožijem kažnjavanju onih koji odbiju alkotestiranje ili testiranje na opojne droge.

Ovaj prijedlog je uputio Klub zastupnika Demokratske fronte u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine.

Kako su naveli, predviđena je kazna od 4.000 KM za vozača ili instruktora koji odbije testiranje na prisustvo alkohola u krvi, opojnih droga ili lijekova.

Osim novčane kazne za odbijeni alkotest predviđena je i zabrana vožnje na šest mjeseci i dodjeljivanje šest kaznenih bodova.

“Ovlašteni policijski nisu u mogućnosti preventivno djelovati i isključiti takve učesnike iz saobraćaja iz prostog razloga što isti olako i gotovo nekažnjeno odbijaju testiranje kojim bi se na licu mjesta utvrdilo da li su vozač ili suvozač pod dejstvom nedozvoljenih sredstava”, ističu iz Kluba zastupnika Demokratske fronte.

Inače, novim izmjenama Zakona o prekršajima sada je moguće izreći zabranu prisustvovanja sportskim događajima, a prekršioci će moći sada kazne plaćati elektronski, potvrđeno je u MUP Republike Srpske.