Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

gošća na face tv-u

Almira Hadžović – Džuvo: Broj koji se objavljuje iz Italije, nije broj umrlih od korone (VIDEO)

dzuvo

Na snimku CT-a se, prema njenim riječima, vidi velika razlika između korone i upale pluća. Dobri radiolozi to prepoznaju, a promjene na plućima se veoma dobro vide i to je jako dobro i za asimptomatske pacijente, odnosno pacijente koji nemaju poznate simptome

Koronavirus se vrlo pouzdano, po statistici čak pouzdanije od testova, koji se često moraju ponavljati, može se otkriti, odnosno, potvrditi CT-om pluća, istakla je prof. dr. Almira Hadžović – Džuvo toko gostovanja u Centralnom dnevniku sa Senadom Hadžifejzovićem na Face TV.

Naglašavajući da je ta činjenica poznata ljekarima, dodala je da se preko CT-a zaraza lako i brzo otkriva zato jer koronavirus izaziva specifične promjene na plućima.

– Vidi se, jasno se vide promjene na plućima, naglasila je prof. dr. Hadžović – Džuvo, inače doktorica fiziologije čovjeka, bivša dekanesa Medicinskog fakulteta u Sarajevu, a danas zaposlena u jednoj privatnoj klinici.

Na snimku CT-a se, prema njenim riječima, vidi velika razlika između korone i upale pluća. Dobri radiolozi to prepoznaju, a promjene na plućima se veoma dobro vide i to je jako dobro i za asimptomatske pacijente, odnosno pacijente koji nemaju poznate simptome.

– CT nije screening metoda, ali je 98% pouzdan, kazala je dr. Hadžović – Džuvo, te istakla da bi, ukoliko se pojavi veliki broj pacijenata, CT bi mogao postati prvo sredstvo testiranja, a što je bilo kinesko iskustvo.

– Za nekoliko minuta možete dobiti rezultat, zaključila je dr. Hadžović – Džuvo.

Također se osvrnula na zastrašujuće podatke koji svaki dan dolaze iz Italije o broju osoba koje su preminule od koronavirusa te naglasila da to zapravo nisu brojevi osoba koje su umrle od koronavirusa.

– Svaki put kada se objavi statistika, a ja je pratim direktno na stranici njihovog Ministarstva zdravlja i Višeg instituta za zdravlje Republike Italije, uvijek sitnim piše – podaci su konačni kada ih potvrdi Institut za zdravlje u smislu uzroka smrti pacijenata”, kazala je dr. Hadžović – Džuvo uz te uz pojašnjenje, odnosno analizu podataka kojim raspolaže, naglasila da se objavljuje broj preminulih koji su bili pozitivni na koronavirus.

– Broj koji se objavljuje, nije broj umrlih od korone, već broj osoba koje su u trenutku smrti pozitivne na koronavirus. Dakle, ne znači da je sve te ljude ubila korona. 50,6 % umrlih imalo je tri bolesti udružene sa koronom, 23,4% je imalo dvije bolesti, a u 12 % slučajeva utvrđeno je da je uzrok bila korona.

Neke od tih uporednih bolesti su, naglasila je, bolesti srca, hipertenzija i dijabetes.