Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Amanpour oštro kritikovala Trumpa podsjećajući na ratne reportere u BiH

ABC NEWS – CHRISTIANE AMANPOUR (Photo by Ida Mae Astute/ABC via Getty Images)

Svjetski poznata i priznata novinarka Christiane Amanpour reagovala je na stavove američkog predsjednika Donalda Trumpa koji ja nedavno kritikovao CNN, napisavši na Twitteru da je ta televizijska mreža izvan SAD-a izvor lažnih vijesti.

Amanpour je u TV prilogu na CNN-u podsjetila da je krv reportera ove televizijske mreže prolivena širom svijeta jer su oni hrabro izvještavali o ratnim događajima.

Ona je odala počast snimateljici Margaret Moth koja je boravila u BiH tokom rata, a koja je preminula prije sedam godina.

“Margareth je primila u lice snajperski metak dok je izvještavala o činjenicama i istini o dešavanjima u BiH. Da je predsjednik Trump imao na raspolaganju ove činjenice, nikada ne bi napisao ono što je već objavio na Twitteru”, istakla je Amanpour.

Američki mediji koji su premijeli stavove Christiane Amanpour podsjećaju da je Margaret Moth i nakon ranjavanja odlučila da se vrati u BiH i izvještava sa ratnog područja, iako joj je ponuđen sigurniji posao u SAD-u.

Između ostalog, Amanpour je poručila Trumpu da reporteri CNN-a svakodnevno izbjegavaju metke kako bi izvijestili o dešavanjima te da u tome nema ništa lažno. Istakla je i da je sama izvještavala iz BiH tokom rata.

“Trumpove riječi su šokantne i dovoljno govore ne samo o njegovom stanju uma, već i podstrekuju režime širom svijetu da ciljaju CNN i njegove reportere. Bez novinarske službe i žrtvovanja, sve što ostaje jesu propaganda i laži. Proklete laži”, zaključila je Amanpour.