BiH

Uputili saopćenje

Ambasada Rusije reagovala na izjavu PIC-a: Nastala situacija zahtjeva urgentne mjere

30/08/2019

Ambasada Rusije navodi kako situacija koja je nastala zahtjeva urgentne mjere, a nažalost, ponuđeni nacrt izjave odstupa od toga

Ambasada Rusije u BiH oglasila se saopćenjem nakon Izjave Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (UO PIC) navodeći svoje neslaganje s procjenom ozbiljnosti situacije i stvarnim izlazima iz nje, a koje su bili predložene od strane OHR i partnera po PIC-u.

“Mi polazimo od toga da je pitanje oko okončanja formiranja institucija BiH nakon prošlogodišnjih izbora steklo isključivo hitni karakter. Neizvjesnost paralizira rad institucija, zemlja prolazi kroz duboku političku krizu, koja utječe na dobrobit građana, koči realizaciju neophodnih reformi, nanosi štetu međunarodnom položaju BiH”, ocjenjuje Ambasada Rusije u pisanom komentaru.

U nastavku Ambasada Rusije navodi kako situacija koja je nastala zahtjeva urgentne mjere, a nažalost, ponuđeni nacrt izjave odstupa od toga.

“Istovremeno mi smo prinuđeni konstatovati da je sporazum trojice političkih lidera, koji su potpisali 5. augusta Načela o formiranju Savjeta ministra, praktički propao. Nepomirljive pozicije po pitanju slanja ANP su blokirale dijalog. Takva situacija može trajati neodređeno dugo. Istovremeno važna pitanja za zemlju neće se rješavati, politička i međuetnička napetost će se povećati.

Smatrali smo potrebnim da to jasno iznesemo u izjavi, ne samo da pozovemo na dijalog, već da predložimo da se traženju rješenja pristupi što odgovornije, na osnovu Načela od 5. augusta.

Predložili su i konkretno rješenje, o čemu su usput govorili neki političari i diplomate, usredotočivši se na onim temama koje ujedinjuju narode BiH i njihove političke vođe (oni su se našle u Načelima) i ostaviti razlike budućim institucijama koje će ih razmatrati u okviru utvrđenih procedura, u skladu sa zakonima BiH i njenim međunarodnim obavezama.

Ubjeđeni smo da odluke koje omogućavaju formiranje Vijeća ministara BiH mogu se donijeti narednih dana, u skladu sa spomenutim sporazumom između lidera tri vodeće političke stranke u BiH”, kaže se na kraju saopćenja Ambasade Rusije u BiH.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.