reakcije

Ambasada Rusije: Schmidt nema pravo koristiti “bonska ovlaštenja”

dodik kalabuhov
FOTO: dw

Nedostaje njima hrabrosti da u “izvornom” engleskom tekstu navedu pun naziv funkcije Milorada Dodika

Ambasadori zemalja-članica Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (UO PIC) još jednom su iskazali čvrstu i dosljednu podršku mandatu visokog predstavnika Christiana Schmidta i Uredu visokog predstavnika (OHR).

Povodom komunikea PIC-a, oglasili su se iz Ambasade Rusije u BiH.

-Njemački državljanin Christian Schmidt nije visoki predstavnik u BiH bez relevantne rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a, tvrde iz ruske ambasade u Sarajevu.

-Uzurpacija od strane pojedinih članova Upravnog odbora prava na “imenovanje” visokog predstavnika apsolutno je neprihvatljiva.

-Što se tiče pomenutog pisma Generalnog sekretara UN-a, u ovome slučaju ono samo potvrđuje da nigdje i nikako ne postoji odgovarajuća rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a, kojom se odobrava kandidatura Schmidta. Stoga je nelegitiman.

Iz ruske ambasade tvrde da se nakon značajnog vremenskog perioda ‘rada’ Christana Schmidta pojedini ambasadori okreću temi legitimiteta njemačkog državljanina, pri tome ne navode o kojim je ambasadorima riječ.

-Sve to izričito potvrđuje da ni oni sami ne vjeruju u njega. Zaista, haotični postupci Schmidta i njegova nerazumljiva retorika doveli su do razočarenja čak i onih u Bosni i Hercegovini koji su naivno vjerovali u takozvanu “međunarodnu zajednicu”.

-Odavno je svima jasno da je kralj stvarno go. Tragikomična persona Schmidta najbolji je argument u korist zatvaranja Ureda visokog predstavnika. Ali i sami međunarodni “zagovarači” Dejtona pokazuju zapanjujuće zanemarivanje riječi i duha Mirovnog sporazuma.

Sporna engleska verzija

Sporan im je tekst komunikea na engleskom jeziku koji su nakon sjednice odaslali ambasadori PIC-a.

-Nedostaje njima hrabrosti da u “izvornom” engleskom tekstu navedu pun naziv funkcije Milorada Dodika – predsjednika Republike Srpske, koju skrivaju u skraćenici RS. Ali ipak “branioci” Dejtona trebalo bi da znaju da je Republika Srpska punopravni učesnik Mirovnog sporazuma.

-I oni bi također trebali znati da je njihov posao potpomaganje pravednoj, uravnoteženoj primjeni odredbi Dejtonskog sporazuma, a nikako ne zastrašivanje, ne prijetnje i ne nasilno promoviranje “euroatlantske perspektive”.

-Upozoravamo da će svu odgovornost za raspirivanje ionako zakomplikovane unutrašnje političke situacije u Bosni i Hercegovini posredstvom korištenja persone Christiana Schmidta kao i instrumenata “bonskih ovlaštenja”, na koje on nema pravo, svu odgovornost će snositi autori izjave od 22. septembra 2023. godine – navode u saopćenju Ambasade Rusije.