Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

oštra reakcija

Ambasada SAD o obilježavanju “dana RS”: Nećemo oklijevati da reagujemo

murphy dan rs
Foto: Pixsell

Očekivanja Sjedinjenih Američkih Država su da će nadležni organi za provođenje zakona i pravosuđe istražiti svako kršenje zakona u vezi sa proslavom dana Republike Srpske 9. januara

Sjedinjene Države očekuju da relevantne institucije za provedbu zakona i pravosudne institucije provedu istragu o svakom slučaju kršenja zakona koji je povezan sa proslavom ‘dana Republike Srpske’ devetog januara – upozorili su danas iz američke ambasade u BiH.

Napominju da je u više svojih presuda Ustavni sud BiH jasno istaknuo da je obilježavanje “dana RS“ devetog januara neustavno. Problem, kako navode, ne leži u proslavi praznika, nego u odluci da to bude devetog januara.

-Povezivanje tog obilježavanja sa pravoslavnim vjerskim praznikom u suprotnosti je sa nekoliko odredbi Ustava BiH kojima se zabranjuje diskriminacija. Ovo je stvar zakona, a ne nečijeg mišljenja. Član III (3) Daytonskog ustava propisuje da se entiteti u potpunosti moraju pridržavati odluka institucija BiH, uključujući i konačne i obvezujuće presude Ustavnog suda BiH – podvlače iz američke ambasade.

Prema Krivičnom zakonu BiH, kako ističu, nepoštivanje presuda Ustavnog suda BiH predstavlja krivično djelo. I ovo je stvar zakona, a ne nečijeg mišljenja, dodaju.

-Sjedinjene Države reagovale su i prije na antidaytonsko djelovanje i neće oklijevati da to urade i ubuduće – poručuju iz Ambasade SAD u BiH u reakciji objavljenoj u povodu proslave neustavnog “dana RS“.