Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

poruka institucijama

Ambasada SAD u BiH: Ozbiljno istražite navode o korupciji u pravosuđu

americka ambasada bih

Integritet i profesionalnost VSTV-a i svih ostalih pravosudnih institucija od presudnog su značaja – naveli su iz Ambasade SAD-a u BiH

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u BiH oglasila se na svom zvaničnom Twitter nalogu o važnosti istraga u vezi s korupcijom u pravosudnim institucijama u BiH, te su ukazali na krucijalni značaj integriteta i profesionalnosti Visokog sudskog I tužilačkog vijeća.

– Integritet i profesionalnost VSTV-a i svih ostalih pravosudnih institucija presudni su. Sve relevantne institucije, (posebno Tužilaštvo BiH), moraju se ozbiljno pozabaviti i istražiti navode o koruptivnim radnjama u pravosuđu-naveli su iz Ambasade SAD-a.

Indikativno je da ova objava Ambasade SAD-a dolazi u danu kada se predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija suočio s novim optužbama za korupciju i tek nekoliko dana nakon što je međunarodnu zajednicu optužio za miješanje u rad pravosudnih institucija BiH.

Podsjećamo, prije nekoliko dana, a o čemu je Fokus detaljno izvještavao, šef Delegacije Evropske unije (EU) u BiH Johann Sattler u Sarajevu je bio domaćin druge javne debate o vladavini prava “Pravo na pravdu” u čijem je fokusu bilo pitanje integriteta u pravosuđu i borba protiv korupcije. Ovaj događaj zajedno su organizirali Generalna direkcija Evropske komisije za susjedstvo i pregovore EU i Delegacija EU u BIH.

Najviši međunarodni zvaničnici u našoj zemlji tada su istaknuli da se stanje u pravosuđu mora poboljšati i da “nema pravosuđa i pravde bez integriteta pravosuđa i nosioca pravosudnih funkcija, te da se mora sve učiniti u borbi protiv korupcije”.

Na katastrofalne ocjene rada pravosuđa, Tegeltija je tada na svom Twitter nalogu napisao:

– Nezavisnost pravosuđa podrazumijeva nezavisnost kako od uticaja domaćih tako i od uticaja međunarodnih faktora. Ukoliko žele da istinski podrže vladavinu prava, “međunarodni partneri” moraju poštovati institucije BIH kao suverene države, te se držati svog mandata i nadležnosti-napisao je Tegeltija.

Na posljednju objavu Ambasade SAD, Tegeltija još nije reagirao.