Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nakon Schmidtove odluke

Ambasada SAD u BiH: Žalosno je što je visoki predstavnik morao intervenisati

Foto: Damir Begović/Fokus
Michael Murphy, ambasador SAD-a u BiH

“Jasno je da bi još jedno razdoblje vlade u tehničkom mandatu bilo štetno i destabilizirajuće ne samo za Federaciju BiH, već i za cijelu BiH”, navode iz Ambasade SAD-a u BiH

Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH danas je saopćio da je donio odluku o deblokadi formiranja vlasti u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Kompletne odluke su odmah objavljenje na zvaničnoj stranici OHR.

Na nove odluke Schmidta odmah je reagirala i Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini na svom zvaničnom Twitter nalogu.

Oni su u svom zvaničnom saopćenju naveli kako je žalosno što je visoki predstavnik morao uopšte da interveniše.

-Neuspjeh političkih stranaka da se odazovu pozivu Visokog predstavnika od 7. aprila i postignu konsenzus i formiraju vladu u FBiH nije ostavio Visokom predstavniku drugu opciju osim da djeluje. Žalosno je što je Visoki predstavnik morao intervenisati kako bi osigurao uspjeh osnovnog demokratskog procesa, međutim, jasno je da bi još jedno razdoblje vlade u tehničkom mandatu bilo štetno i destabilizirajuće ne samo za Federaciju BiH, već i za cijelu BiH. Pozdravljamo poziv Visokog predstavnika strankama u Federaciji BiH da u narednom razdoblju razgovaraju o ustavnoj reformi, ali Federacija BiH ne smije ostati bez vladavine u međuvremenu.

Nadamo se da će sve stranke iskoristiti ovu priliku za uspostavu vlasti koja je građanima BiH bila uskraćena u protekle četiri godine. Bosni i Hercegovini je potrebna funkcionalna, učinkovita i odgovorna vlast u Federaciji kako bi se krenulo prema euroatlantskim integracijama. Pravi patriotizam ogleda se u stvaranju bolje budućnosti za sve građane.