BiH

Šef Delegacije EU u BiH

Ambasador EU Sattler dostavio medicinsku pomoć Evropske unije KCUS-u

26/06/2020

Evropska unija ostaje najlojalniji partner Bosne i Hercegovine i nastavićemo pomagati - naglasio je ambasador Sattler

Šef Delegacije Evropske unije (EU) i specijalni predstavnik EU u Bosni i Hercegovini ambasador Johann Sattler danas je uručio četiri respiratora Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (UKCS).

Ovo je dio tekuće pomoći Evropske unije za hitne medicinske potrebe u zemlji koja je nabavljena u skladu sa standardima EU o javnim nabavkama.

– Saradnja i solidarnost u ovim teškim vremenima su neophodne i zbog toga je EU osigurala sedam miliona eura pomoći zdravstvenom sektoru u BiH. Kliničkom centru Sarajevo smo već uručili raznu medicinsku opremu, uključujući veoma sofisticirane aparate za anesteziju, respiratore, opremu za ličnu zaštitu, testove i kontrolne testove. Evropska unija ostaje najlojalniji partner Bosne i Hercegovine i nastavićemo pomagati – naglasio je ambasador Sattler.

EU pruža podršku zdravstvenom sektoru u BiH u vidu medicinske pomoći da bi pomogla u adekvatnom liječenju pacijenata oboljelih od COVID-19 i drugih ozbiljnijh bolesti.

Opremu je uime Kliničkog centra primila direktorica prof. dr. Sebija Izetbegović koja je tom prilikom izrazila zahvalnost povodom medicinske pomoći.

– Zahvaljujemo se Evropskoj uniji i ambasadoru Sattleru na današnjoj donaciji i podršci u borbi protiv pandemije uzrokovane virusom COVID-19. Vanredni režim rada i okolnosti u kojima se trenutno svi nalazimo iziskuju dodatnu zaštitu u radu s bolesnicima, kao i terapijsku i dijagnostičku opremu. Stoga ćemo današnju donaciju iskoristiti u liječenju bolesnika koji imaju potrebu za ovim vidom pomoći. KCUS kao najveća zdravstvena ustanova u BiH zbrinjava bolesnike s područja cijele FBiH i dijela RS.Trenutno raspolažemo sa potrebnom dijagnostičkom, terapijskom i zaštitnom opremom, ali s obzirom na to da se bilježi porast oboljelih u narednom periodu ćemo zasigurno trebati dodatnu opremu – izjavila je Izetbegović.

Podrška EU u odgovoru na COVID-19 uključuje i 73,5 miliona eura bespovratnih sredstava za očuvanje radnih mjesta i 250 miliona eura makro-finansijske pomoći.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.