Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ambasade Turske

Ambasador Koc upriličio svečani prijem povodom Dana Republike

koc_prijem_ambasada_turske_3

Odnosi između Turske i BiH su uvijek posebni i uvijek su na najvišem nivou, rekao je Koc

U zgradi ambasade Republike Turske u Sarajevu večeras je upriličen svečani prijem povodom Dana Republike Turske, odnosno 95. godišnjice od osnivanja Republike Turske, javlja Anadolu Agency (AA).

Prije samog obraćanja prisutnima, ambasador Republike Turske u BiH Haldun Koc je zatražio minutu šutnje kako bi se time odala počast ubijenim policajcima Adisu Šehoviću i Davoru Vujinoviću.

Koc, kao domaćin prijema, potom je pročitao poruku predsjednika Turske Recepa Tayyipa Erdogana, koji je čestitao Dan Republike svim turskim državljanima u zemlji i širom svijeta.

“Svaki uspjeh na demokratskom i ekonomskom progresu Turske predstavlja svjetiljku na putu prosperitetne budućnosti naše zemlje, a takva svjetiljka je i novi aerodrom koji je danas otvoren u Istanbulu. Ostvarenjem vizije razvoja za 2023. godinu krunisat ćemo veliki put koji je naš narod prešao od Seldžuka, preko Osmanlija do osnivanja mlade Republike Turske. Vizijama za 2053. i 2071. godinu sve ćemo to podići na još viši nivo“, poručio je Erdogan u poruci.

Odao je počast osnivaču Republike Mustafi Kemalu Ataturku i svim turskim herojima, koji su izvojevali pobjedu u ratu za nezavisnost i 29. oktobra 1923. godine proglasili Republiku, kao i svim turskim šehidima i gazijama koji su branili domovinu čiji je svaki pedalj je natopljen krvlju i znojem.

“U sjećanju naroda i države vječno mjesto imaju i svi borci koji su poginuli u borbi protiv terorizma i u borbi protiv vojnog puča 15. jula 2016. godine“, naveo je Erdogan, dodajući kako je svaki uspjeh Turske važan za cijelo čovječanstvo, a posebno za sve obespravljene i ugnjetavane.

“Turska je trenutno 17. najveća ekonomija svijeta, a najveći humanitarni donator gledano po omjeru nacionalnog dohotka i izdvajanja sredstava za humanitarne potrebe“, poručio je Erdogan.

Naglasio je i da je Turska bila jedina zemlja koja je širom otvorila vrata i srca svim izbjeglicama kada su druge zemlje na granice poslale vojske te je dodao da je Turskoj za to dovoljno da u historiji bude upamćena kao zemlja koja je otvorila vrata i podijelila hljeb s ugroženim ljudima.

“Nikada nećemo odustati od svojih časnih stavova i nećemo dozvoliti da nas na tom putu ometu bilo kakve prepreke, sabotaže i igre. Svom snagom ćemo raditi da bi Republiku učinili prosperitetnom i vječnom“, naveo je Erdogan u poruci povodom današnjeg dana.

Ambasador Koc je u obraćanju prisutnima kazao da su Turska i Bosna i Hercegovina uvijek imali veoma posebne i bliske odnose.

“Odnosi između Turske i BiH su uvijek posebni i uvijek su na najvišem nivou”, rekao je Koc, pritom se zahvalivši svim institucijama i organizacijama koje ambasadi Turske pružaju podršku.

Dodao je i kako je povodom prijema bio predviđen i muzički koncert uživo ali su ga, kako je rekao, otkazali zbog Dana žalosti u Bosni i Hercegovini.

“Budući da smo uz Bosnu i Hercegovinu i Bosance i Hercegovce i sve građane ove zemlje i kada im je lijepo i kada im nije tako lijepo, i kada su veseli i kada su tužni, mi smo odlučili da zbog Dana žalosti otkažemo ovaj koncert”, kazao je Koc, dodajući da je ipak u okviru prijema upriličena izložba fotografija sa bosanskohercegovačkim i turskim motivima.

Prijemu u zgradi ambasade Republike Turske u Sarajevu su prisustvovali, Husein ef. Kavazović, reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, Šefik Džaferović, koji je na nedavno održanim izborima izabran za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, prof. dr. Rifat Škrijelj, rektor Univerziteta u Sarajevu, veliki broj zvanica i poznatih ličnosti iz javnog, političkog i kulturnog života BiH i strane diplomate.