Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Michael Murphy

Ambasador SAD u BiH proglasio policijskog komesara Selimovića za “heroja mjeseca”

nusret selimovic mup ks (1)

Ambasada SAD snažno podržava policijskog komesara Selimovića i njegov tim i nastavit će pružati podršku u tehničkom i savjetodavnom smislu

Američki ambasador u BiH Michael Murphy je na svom zvaničnom Linkedin profilu policijskog komesara Uprave policije MUP-a KS Nusreta Selimovića, nazvao “herojem mjeseca”.

Obrazlažući navode iz svog posta Michael Murphy je naveo da je od imenovanja komesara Selimovića u avgustu mjesecu 2019. godine sarajevska policija igrala ključnu ulogu u borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala.

“Komesar Selimović je predstavio model efikasne i nezavisne policije, ali nažalost, politički motivirane pravosudne institucije nisu podržale rad njegovog tima, a posebno u pogledu protiv organiziranog kriminala i korupcije”, daljnji su navodi u postu ambasadora Murphy-a.

Tom prilikom je prenio izjavu komesara Selimovića da se uprkos pritiscima sopstvenim primjerom mora pokazati hrabrost u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, uključujući i slučajeve u vlastitim redovima.

“Nastavit ćemo da budemo nezavisni i da se protivimo političkom miješanju. Nastavit ćemo da podižemo profesionalizam policije i na taj način doprinosimo boljoj budućnosti naših građana” – kazao je komesar Selimović.

U nastavku svog posta ambasador Muprhy je pozvao nadležne u pravosudnim institucijama da na prvo mjesto stave potrebe građana Kantona Sarajevo i da se pridruže borbi protiv korupcije, uz konstataciju da je rad komesara Selimovića u borbi protiv organiziranog kriminala i korupcije, naišao na otpor korumpiranih aktera koji nastoje da unište nezavisnost sarajevske policije.

“Ambasada SAD snažno podržava policijskog komesara Selimovića i njegov tim i nastavit će pružati podršku u tehničkom i savjetodavnom smislu. Komesar Selimović i sarajevska policija su primjer kako nezavisna institucija može djelovati s integritetom i biti model za promjene” – kazao je ambasador Murphy.