Ambasadorica Cormack: Zajedno postižemo više

BiH

cormack

Ambasadorica Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Maureen Cormack ponosi se što se projekt građanskog obrazovanja provodi uspješno u oba bosanskohercegovačka entiteta i Distriktu Brčko.

Ona je to izjavila danas u Sarajevu u zdanju Parlamentarne skupštine BiH, gdje je otvorila završnu smotru u “Projektu građanin/Ja građanin” u kojoj učestvuje 300 učenika i nastavnika, članova pobjedničkih timova istoimenog takmičenja u školskoj 2014/2015. godini.

Cormack je u godini u kojoj se obilježava 18. godišnjica projekta Civitas i 20 godina mira u BiH, naglasila da Ambasada njene zemlje podržava donošenje zajedničkog plana i programa obrazovanja u Bosni i Hercegovini.

Projekt pokazuje da građani mogu zajedno doprinositi napretku zemlje, dodala je, te pozvala donosioce odluka u BiH da osjete pozitivnu energiju među učenicima, učesnicima u tom projektu.

Učenici treba da nastave aktivnosti koje će voditi primjeni stečenih znanja, rekla je američka ambasadorica koja vjeruje u ljepšu budućnost BiH.

Ponosna je što Ambasada Sjedinjenih Država podržava projekt građanskog obrazovanja, zahvaljuje Civitasu za stalni angažman u projektu i poručuje učesnicima današnje finalne smotre: “Ne zaboravite, zajedno postižemo više”.

Učesnicima smotre obratila se i Sandra Sladaković, izvršna direktorica Civitasa, riječima da su učesnici pokazali da mogu biti odgovorni građani, kao i da su na takmičenjima ispoljili visok stepen znanja o procedurama i procesu odlučivanja u BiH.

Daria Druilović, šefica Odsjeka za koordinaciju obrazovne politike u Ministarstvu civilnih poslova BiH, podsjetila je na ulogu i značaj poštivanja ljudskih prava i demokratije.

Finalna smotra „Projekt građanin/Ja građanin“ organizirana je u kampanji obilježavanja 20 godina mira, pod motom “Zajedno postižemo više”.

Najavili su je Civitas (Obrazovni centar za demokratiju i ljudska prava) i Ambasada Sjedinjenih Američkih Država.

Projekt je praktični dio građanskog obrazovanja, javnog zvaničnog programa, koji se implementira u svim osnovnim i srednjim školama širom BiH.

Podučava učenike o tome kako biti informiran, kompetentan i odgovoran građanin države.

Svake godine u ovom programu učestvuje oko 35.000 učesnika, a pobjednici kantonalnih, regionalnih i takmičenja u Brčko Distriktu mogu na finalnoj smotri predstaviti vlastite prijedloge za rješenje problema lokalnih zajednica.

Finalna smotra tradicionalno se održava u zdanju Parlamentarne skupštine BiH.

Civitas je u Bosni i Hercegovini osnovan 1996. godine na inicijativu Centra za građansko obrazovanje, Vijeća Evrope i Agencije za informisanje Sjedinjenih Američkih Država.

Obrazovna mreža Civitasa u Bosni i Hercegovini formirana je kako bi promovirala demokratiju, ljudska prava i efikasno građanstvo.