BiH

Margret Uebber

Ambasadorica Njemačke: BiH u pogledu očuvanja prava LGBTI osoba znatno napredovala

17/05/2020

Istakla je da je prošlogodišnja Parada ponosa u Sarajevu za nju lično bio doista uzbudljiv doživljaj

Njemačka ambasadorica u Bosni i Hercegovni Margret Uebber je povodom 17. maja – Međunarodnog dana borbe protiv homofobije, transfobije i bifobije poručila je da je BiH u pogledu očuvanja prava LGBTI osoba znatno napredovala.

Istakla je da je prošlogodišnja Parada ponosa u Sarajevu za nju lično bio doista uzbudljiv doživljaj.

– Mirni tok manifestacije i veliki broj posjetilaca bili su uspjeh ne samo za organizatore nego i za prava LGBTI osoba. Ova manifestacija pokazuje pak i to da je potrebna politička volja kako bi se postigao napredak u ravnopravnosti – kazala je.

Nažalost, smatra da se iznova vidi da su LGBTI osobe i danas još izložene nepravdi, diskriminaciji i ponekad čak i fizičkim napadima.

– Moramo dakle i dalje da se zauzimamo za prava LGBTI osoba, prava koja neće biti zajamčena samo na papiru, nego i u svakodnevnom životu tih ljudi. Prvi korak u tom pravcu moglo bi na primjer biti prihvatanje opsežnog akcionog plana za prava LGBTI osoba – kazala je te dodala da su poštivanje i zaštita ljudskih prava temelji vanjske politike Savezne Republike Njemačke.

Zaključila je da će se i dalje zauzimati za zaštitu prava LGBTI osoba i biti protiv diskriminacije, saopćeno je iz Ambasade Njemačke u BiH.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.