BiH

Margret Uebber

Ambasadorica Njemačke: I dalje ćemo ostati dobar i pouzdan partner BiH

02/10/2020

Podsjetila je da je njena zemlja 1. jula ove godine preuzela vođenje Vijeća EU, te da je i tu u centru pažnje borba s pandemijom COVID-19

Ambasadorice Njemačke u Bosni i Hercegovini Margret Uebber izjavila je danas povodom Dana njemačkog jedinstva da je savladavanje pandemije COVID-19 i njenih posljedica u ovoj godini za sve predstavlja veliki izazov, stoga je ona i u centru politike i međunarodnog angažmana Njemačke.

– Ova godina je i u tom pogledu za njemačku politiku posebna godina, jer u ovoj godini Njemačka preuzima tako mnogo međunarodnih obaveza kao nikada prije. Sve do kraja godine Njemačka je nestalna članica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda. Tu se zalažemo za jačanje multilateralnog poretka i sarađujemo na prevazilaženju sukoba i na sprečavanju konflikata. Za nas je, međutim, od velikog značaja i savladavanje globalnih izazova kao što su klimatske promjene i njihovi efekti, neširenje nuklearnog oružja i razoružanje, poštivanje ljudskih prava i na koncu globalno zdravlje – navela je Uebber.

Podsjetila je da je njena zemlja 1. jula ove godine preuzela vođenje Vijeća EU, te da je i tu u centru pažnje borba s pandemijom COVID-19.

– Kao predsjedavajući EU želimo doprinijeti tome da EU iz ove krize izađe jača i otpornija nego što je ušla u nju. Potrebno je da se zaustavi širenje pandemije i da se savladaju njene ekonomske i socijalne posljedice. A da bi se to moglo održivo dogoditi, potrebno je da ovu obnovu  pretvorimo u “zelenu”, u održivu izgradnju koju ćemo, prije svega, potpomoći održivim ulaganjima. Samo ako nam to uspije, možemo na kraju iz krize djelimično stvoriti šansu za budućnost – rekla je Uebber.

Dodala je da su izazovi veliki i vjerovatno će nadživjeti i njemačko predsjedavanje, ali način na koji se EU dosad nosila s krizom čini je i pomalo optimističnom.

– Ni u jednom regionu diljem svijeta nije pokazano tako puno solidarnosti kao upravo u EU. Da se ta solidarnost ne proteže samo na samu EU već i na susjedstvo, pokazuje opsežna pomoć koju EU, između ostalog, stavlja na raspolaganje i državama zapadnog Balkana, kako bi mogle bolje savladati krizu i njene posljedice. U ovo se ubraja i Bosna i Hercegovina. Ova podrška nije sama sebi svrha. Mi imamo interes za stabilnim i održivim razvojem ovog regiona, jer su zemlje zapadnog Balkana u našem neposrednom susjedstvu. Mi smo međusobno usko povezani, što god da se desi ovdje u regiji, odražava se i neposredno na Evropsku uniju – i obrnuto. I na koncu, zemlje zapadnog Balkana i same streme ka članstvu u EU – kazala je Uebber.

Naglasila je da je i Bosna i Hercegovina svojim zahtjevom za članstvo u Evropskoj uniji krenula tim putem, te da se Njemačka zalaže za pristupnu perspektivu za zemlje zapadnog Balkana i pruža održivu podršku euroatlantskim integracijama zemalja regiona.

– Sa ovih 14 prioriteta iz Mišljenja EU je jasno definisan plan za put ka približavanju EU. Sada se ovi prioriteti trebaju provesti brzo i održivo. U novembru ove godine Njemačka će osim toga preuzeti i predsjedavanje Vijećem Evrope. Ovdje želimo posebno da se angažujemo za poštivanje demokratije, ljudskih prava i vladavine prava. Jer upravo u kriznim vremenima je važno pokazati da se i dalje osjećamo obaveznim prema temeljnim vrijednostima EU – istakla je Uebber.

Dodala je da one stoga predstavljaju i prioritete u toku njemačkog predsjedavanja EU, te će i u vezi sa EU-integracijom zapadnog Balkana, a time i Bosne i Hercegovine, te teme za njih ostati ključna pitanja.

– Njemačka će i dalje ostati dobar i pouzdan partner Vaše zemlje na njenom putu u euroatlantske strukture. U tom smislu nazdravite danas sa mnom u ime Dana njemačkog jedinstva i u ime prijateljstva između Njemačke i Bosne i Hercegovine – poručila je Uebber, saopćeno je iz Ambasade Njemačke u BiH.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.