prisustvovao i sattler

Ambasadorica Uebber sa članovima Predsjedništva BiH: Šta su prioriteti Njemačke?

Uebber_predsjednistvobih

Uebber je prethodnom hrvatskom predsjedavanju Vijećem zahvalila na važnom poslu koji su obavili unatoč otežavajućih okolnosti izazvanih pandemijom Covid-19

Nakon što je Njemačka preuzela šestomjesečno predsjedavanje Vijećem EU ambasadorica Njemačke u BiH Margret Uebber primila je predsjedavajućeg i članove Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića, Milorada Dodika i Željka Komšića, kao i specijalnog predstavnika EU Johanna Sattlera i hrvatskog ambasadora u BiH Ivana Sabolića.

Uebber je prethodnom hrvatskom predsjedavanju Vijećem zahvalila na važnom poslu koji su obavili unatoč otežavajućih okolnosti izazvanih pandemijom Covid-19.

Pored toga je obrazložila prioritete tokom njemačkog mandata u Vijeću EU, među kojima su prevazilaženje krize izazvane koronavirusom kroz održivu strategiju rasta uključujući „Evropski zeleni dil“, pitanja digitalizacije, socijalne pravde, branjenje temeljnih vrijednosti EU i jačanje položaja ujedinjene Evrope u svijetu.

Na taj način Njemačka želi doprinijete da Evropa trajno prevlada krizu i izađe iz nje jača, pravednija i čvršća, saopćeno je iz Njemačke ambasade u Sarajevu.