Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Izaslanik predsjednika SAD

Američka ambasada: Escobar dolazi u nedjelju u BiH, razgovori o kritičnim pitanjima

gabriel-escobar

Naveli su da će Escobar sa zvaničnicima BiH razgovarati i o pitanjima koji se tiču korupcije

Američka ambasada u BiH oglasila se sa zvaničnom informacijom o dolasku specijalnog izaslanika predsjednika SAD za Zapadni Balkan Gabriela Escobara u BiH.

Piše: A. DUČIĆ

Kako su naveli u Ambasadi SAD on stiže u nedjelju u posjeti našoj državi. Istaknuli su da će Escobar posjetiti Sarajevo u Banju Luku kako bi istaknuo podršku suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH.

Također, naveli su da će Escobar sa zvaničnicima BiH razgovarati o kritičnim pitanjima koji se tiču korupcije, te da će pozvati ldiere da se vrate dijalogu i kompromisu.

Inače, Escobarova posjeta BiH dolazi u vrijeme duboke političke krize u BiH i nezapamćenim prijetnjama Milorada Dodika koji radi na slabljenju države.

Escobar je ove sedmice pred Potkomitetom za spoljne poslove Predstavničkog doma na sjednici o angažmanu SAD na Zapadnom Balkanu između ostalog izjavio da sa partnerima iz Evropske unije rade na tome da se uspostave sankcije protiv destabilizujućih akcija Milorada Dodika, člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

“Jednostrano povlačenje iz centralnih institucija je opasno i bezobzirno. Radimo sa našim evropskim partnerima, NATO-om, EUFOR-om i Kancelarijom visokog predstavnika u BiH da se to ne dogodi. Radimo sa našim evropskim partnerima na tome da budu izrečene konsekvence za sve ilegalne i destabilizujuće akcije”, rekao je Escobar.

Zanimljivo je, pak, da se on jučer u SAD-u, zajedno sa specijalni izaslanikom za izbornu reformu Matthewom Palmerom sastao sa predsjednicom RS-a Željkom Cvijanović, koja se nalazi u SAD-u. Prema određenim informacijama on se u BiH ne bi trebao susresti sa Dodikom.