BiH

Reakcija na postrojavanje četnika

Američka i Britanska ambasada šokirane scenama iz Višegrada: Očekujemo reakciju institucija

10/03/2019

Oglasio se i šef Delegacije EU u BiH Lars Gunnar Wigemark

Iz Ambasade Sjedinjenih Američkih Država i Velike Britanije stigle su reakcije na današnje okupljanje pripadnika Ravnogorskog četničkog pokreta u Višegradu.

Ambasador Velike Britanije u BiH, Matt Field na Twitteru je napisao da je šokiran prizorima iz Višegrada, gdje su se okupili pripadnici Ravnogorskog četničkog pokreta.

– Šokiran sam prizorima iz Višegrada. Sigurno su mnogi u BiH uznemireni. Nadam se da će vlasti detaljno istražiti. Govoru mržnje nije mjesto u savremenom društvu. Krajnje je vrijeme za okretanje ka budućnosti, uz uzajamno poštovanje – napisao je Field.

I iz Ambasade SAD su reagirali na Twitteru, a poručeno je da je današnje ponašanje neprihvatljivo.

– Užasnuti smo izvještavajima o nacionalističkoj retorici tokom današnjeg događaja u Višegradu. Ovakvo ponašanje je neprihvatljivo. Očekujemo od relevantnih institucija da preduzmu potrebne korake, pozabave se ovim prijetnjama i pozovu na odgovornost – navedeno je na Twitteru.

Šef Delegacije EU u BiH Lars-Gunnar Wigemark je također reagirao na Twitteru i naveo da su događaji u Višegradu uznemirujući.

– Današnji uznemirujući događaji u Višegradu koji glorifikuju nasilje i potiču mržnju samo udaljavaju multietničku BiH i cijelu regiju od pomirenja i EU principa vrijednosti i tolerancije – napisao je Wigemark.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.