Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

John Kerry: Građani SAD-a stoje rame uz rame sa građanima BiH, dok obilježavamo 21. godišnjicu genocida!

cormack srebrenica

“Američki narod stoji uz narod Bosne i Hercegovine, i na ovaj dan, kada obilježavamo 21. godišnjicu genocida počinjenog u Srebrenici”, kaže se u saopćenju američkog državnog sekretara Johna Kerryja, kojeg je danas povodom obilježavanja 21. godišnjice genocida u Srebrenici objavio Stade Department.

“Mi odajemo počast, i gajimo u vječnom sjećanju nestanak više od osam hiljada muškaraca i dječaka na 11. jula, 1995. godine, i još jednom pružamo suosjećanje njihovim porodicam koji i dalje traže pravdu. Važno je sjećati se tog užasnog zločina, ali je još važnije zaustaviti bilo što slično u budućnosti. Svi koji su odgovorni za zločine, moraju izaći pred lice pravde. Ostaci posljednjih žrtava se moraju identificirati i pokopati dostojanstveno, kako bi njihovi najbliži mogli bar malo zaliječiti rane”, kaže se o Kerryjevom saopćenju.

Američki državni sekretar osvrnuo se i na bh. lidere kojim je uputio poruku.

“Lideri u BiH moraju zajedno i odlučno pokrenuti zemlju naprijed, zauzeti se za društvenu koheziju, dobru i odgovornu vladu i ekonomski prosperitet; oni moraju djeci i novim generacijama Srebrenice da izgrade snažnu zajednicu i da vode bezbjedan i miran život”.

Kerry je pozvao na poštivanje dostojanstva ljudi u BiH, bez obzira iz kojeg naroda potiču.

“Sjećanje na ono što se dogodilo u Srebrenici treba ojačati našu odluku da sve razlike probaju mirno razriješiti, uz poštovanje osnovnog digniteta svakog čovjeka, bez obzira na nacionalnost, rasu, spol, ili vjeru. Sjedinjene Države istinski cijene prijateljstvo sa svim ljudima u BiH. I stoga, na ovaj dan sjećanja, želimo jos jednom podsjetiti da ćemo nastaviti zajedničke napore kako bi budućnost u BiH bila vrijeme stalnog političkog, ekonomskog i društvenog napretka, zaključuje se u saopčenju američkog državnog sekretara Johna Kerryja.

Komemoraciji u Potočarima danas je prisustvovala i američka ambasadorica SAD u našoj zemlji Maureen Cormack koja je rekla je da je posvećenost SAD-a Srebrenici ostala jednaka u posljednjih 20 godina.

“Došli smo ovdje da odamo počast stradalima, ali smo tu i da tražimo i pravdu za one za kojima se još traga”, rekla je Cormack ponovivši gore navedenu Kerryjevu izjavu.

Podsjetimo, u Memorijalnom centru u Potočarima danas je klanjana kolektivna dženaza i obavljen ukop pronađenih i identificiranih posmrtnih ostataka još 127 žrtava genocida nad Bošnjacima počinjenog u julu 1995. godine na području Srebrenice.

Nakon današnje dženaze u Memorijalnom centru u Potočarima ukopano je ukupno 6.504 žrtava genocida.