Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kraj blokade u Senatu

Amerika šalje novog ambasadora u BiH: Potvrđeno imenovanje Murphya

biden-murphy

Kada je riječ o Murphyu za njega je Predsjedništvo BiH već dalo agreman za dolazak. On na funkciji ambasadora SAD-a u BiH treba da zamijeni Erica Nelsona

Nakon višemjesečne blokade sinoć je u Senatu Američkog kongresa konačno potvrđeno imenovanje novog ambasadora SAD u BiH Michaela Murphya.

Piše: A. DUČIĆ

Zbog neslaganja s odlukom predsjednika SAD-a Josepha Bidena da ne uvede nove sankcije protiv onih koji grade ili koji se koriste plinovodom Sjeverni tok 2, senator iz Texasa Ted Cruz odlučio je blokirati sve nominacije koje dolaze iz Bijele kuće za State Department i pojedine koje dolaze za Ministarstvo finansija SAD-a.

Kada je riječ o Murphyu za njega je Predsjedništvo BiH već dalo agreman za dolazak. On na funkciji ambasadora SAD-a u BiH treba da zamijeni Erica Nelsona.

Murphy je ranije tokom izlaganja na sjednici Komiteta za vanjske poslove Senata iznio šest prioriteta djelovanja kao ambasador u BiH a to su: Pomoći BiH u stvaranju kandidatskog statusa za članstvo u EU, raditi na reformama vladavine prava, posebno u borbi protiv korupcije, raditi na rastu trgovine sa SAD, suprotstaviti se težnjama Kine i Rusije s obrazloženjem da potkopavaju BiH, raditi na pomirenju među stanovništvom, kao i na tome da BiH bude sigurna zemlja za Amerikance koji tamo žive i rade.

Tada je rekao i da SAD moraju biti više i izraženije prisutni na Balkanu, a posebno u BiH.