Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Predmet "Bosna"

Amir Zukić osuđen na tri godine zatvora, Asim Sarajlić oslobođen

Amir-Zukic2-e1636974104633-1536×864

Oni su proglašeni krivim za primanje dara i trgovinu uticajem nezakonitim posredovanjem prilikom zapošljavanja više lica, od kojih su traženi iznosi od 11 do 20 hiljada maraka

Amir Zukić, Safet Bibić, Esed Džananović, Ramiz Karavdić i Senad Trako proglašeni su krivim za primanje dara i nezakonito posredovanje prilikom zapošljavanja 2016. godine i osuđeni na zatvorske kazne od godinu i po do šest godina zatvora. Asim Sarajlić i Nedžad Trako oslobođeni su prvostepenom presudom.

Zukić, koji je u to vrijeme bio generalni seketar Stranke demokratske akcije (SDA) i zastupnik u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine, osuđen je na tri godine zatvora, koliko je izrečeno i Džananoviću, tadašnjem izvršnom direktoru za elektrodistribuciju “Elektroprivrede” BiH.

Bibić, koji je bio tehničar na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu i član više upravnih i nadzornih odbora, osuđen je šest godina, Karavdić na dvije, a Senad Trako, tadašnji funkcioner Bosanskohercegovačke patriotske stranke (BPS) na godinu i po zatvora.

Oni su proglašeni krivim za primanje dara i trgovinu uticajem nezakonitim posredovanjem prilikom zapošljavanja više lica, od kojih su traženi iznosi od 11 do 20 hiljada maraka.

Asim Sarajlić, takođe funkcioner SDA, i Nedžad Trako oslobođeni su presudom koju je izrekao Opštinski sud u Sarajevu.

Ranije je u ovom predmetu zbog pomoći počiniocu poslije učinjenog krivičnog djela osuđen Seid Fazlagić na osam mjeseci zatvora po sporazumu koji je potpisao sa sarajevskim Kantonalnim tužilaštvom.

Zbog zdravstvenog stanja je ranije odvojen predmet u odnosu na Mirsada Kukića, koji je prvostepenom presudom osuđen na godinu zatvora zbog primanja nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem, odnosno zloupotrebe pri zapošljavanju u Elektroprivredi BiH.

Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe.