Anita Šaćiri bit će deportirana u Srbiju, njena braća se kriju u BiH

BiH

teroristkinje

“Anita će biti protjerana u Srbiju i to je čisto nasilje od strane bh. vlasti”,  napisao je u pismu jučer upućenom portalima naklonjenih selefijskom pokretu njen suprug Emin Hodžić iz Vogošće.

Anita Šaćiri, državljanka Srbije, i službeno je proglašena za prijetnju po nacionalnu sigurnost BiH i smještena je u Imigracijski centar u Istočnom Sarajevu odakle će biti deportirana u Srbiju.

Ko je Antita Šaćiri?

Ima 19 godina, rođena je i do prije dvije godine živjela je u srbijanskom gradu Smederevo. Tada je prišla slefijskom pokretu, uzela je ime Summeja i otišla je ratovati u Siriju kao pripadnica terorističke organizacije ISIL.

Prema našim izvorima, na ratištu u Siriji upoznala je državljanina BiH Emina Hodžića iz Vogošće koji se priključio ISIL-u i tamo se s njim šerijatski vjenčala. On je nedavno u akciji pod kodnim imenom “Damask” uhapšen u Sarajevu s grupom vehabija koji su kao pripadnici ISIL-a ratovali u Siriji i Iraku, protiv njih je potvrđena optužnica i uskoro će im početi suđenje.

Anitino prebivalište je u ulici Ive Lole Ribara u Smederevu gdje je živjela s roditeljima i braćom.

Svi u ISIL-u

Prije nekoliko godina kompletna porodica Šaćiri, koju su svi doživljavali kao skromnu i čestitu, naglo se promijenila ulaskom u vehabijski pokret. Prestali su se i pozdravljati sa susjedima, a oko kuće su podigli veliki zid.

Kasnije su svi, preko noći, napustili kuću i otišli u nepoznatom pravcu. Navodno i Anitin otac koji je radio u smederevskoj željezari i važio za dobrog radnika, otišao je na ratište u Siriju. Pouzdano se zna da su njena dva brata Safet i Samir kao pripadnici terorističke organizacije ratovali u Siriji, ali su prije nekoliko mjeseci napustili tu zemlju i od tada se kriju u BiH i Crnoj Gori.

– U Siriji se Anita borila mjesec dana 2013. godine i onda je došla u Bosnu i udala se za mene, a vjenčali smo se i u općini. Dobila je dozvolu za boravak u BiH i vizu na godinu dana. Viza je istekla u maju i predali smo zahtjev za produženje. Kazali su nam da će sve biti u redu, a u ponedjeljak su nas nazvali iz Službe za poslove sa strancima da dođemo zbog provjera. Odmah su Anitu odveli u drugu prostoriju i meni nisu dali da joj se približim. Kazali su mi da će u roku tri dana biti deportirana u Srbiju. Ona tamo nema adrese, nema nikog od rodbine, a ja joj ne mogu pomoći jer imam zabranu izlaska iz BiH i od ranije zabranu ulaska u Srbiju – stoji u pismu Emina Hodžića.