Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
BiH

Masovni upis učenika u Medicinsku školu naljutilo nastavnike u TK-a

25/06/2015

Sindikat srednjeg i visokog obrazovanja Tuzlanskog kantona najavio je da će danas oko 200 zaposlenih u srednjem obrazovanju jednosatnim protestom pred zgradom kantonalne Vlade u Tuzli ukazati na nesagledive posljedice ukoliko van snage ne bude stavljena odluka o izmjeni plana upisa u srednje škole za narednu školsku godinu.

Predsjednik ovog sindikata Admir Terzić rekao je novinarima da je planom upisa predviđeno da u Medicinsku školu bude upisano 11 odjeljenja, a taj broj će usvojenim izmjenama iznositi 27, što znači da će u Medicinsku školu biti upisano rekordno velik broj od 700 učenika.

“Ovo postaje društveni problem. Na ovaj način radi se depopulacija u Tuzlanskom kantonu i šalje vrlo ružna poruka mladim ljudima da ovdje nemaju nikakve perspektive”, istakao je Terzić.

Ovom upisnom politikom, tvrde radnici u obrazovanju, devastira se gimnazija, škola koja je temelj svakog obrazovnog sistema, ali se ugrožavaju sva druga srednjoškolska zvanja i zanimanja.

Prosvjetni radnici upozoravaju da je u tuzlanskoj Gimnaziji “Ismet Mujezinović” ove godine četvrti razred imao sedam odjeljenja, dok će naredne školske godine taj broj biti smanjen na svega tri odjeljenja.

Sličan negativan trened je i u Gimnaziji u Lukavcu gdje je ove godine četvrti razred brojao šest odjeljenja, a naredne godine biće samo jedno odjeljenje maturanata, dok ni u drugim školama situacija nije bolja, javili su federalni mediji.

Zaposleni u obrazovanju upozoravaju na činjenicu da je na evidencijama za zapošljavanje u Tuzlanskom kantonu već oko 2.000 medicinskih tehničara, dok bi broj zbog upisne politike mogao biti udvostručen.

S druge strane, gubi se interesovanje za zanate, što može dovesti do gašenja pojedinih škola u narednim godinama.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.