BiH

Anketni odbor sutra razmatra izvještaj o “slučaju Dragičević”

04/06/2018

Članovi Anketnog odbora Narodne skupštine RS-a sutra će razmatrati izvještaj koji su trebali da sačine u vezi s svim relevantnim činjenicama slučaja stradanja banjalučkog mladića Davida Dragičevića.

Taj izvještaj, uz određene zaključke, uputit će na usvajanje entitetskom parlamentu.

U prOteklom periodu uzeli su izjave od ministra unutrašnjih poslova RS-a Dragana Lukača, tužioca Okružnog tužilaštva Banja Luka Dalibora Vreće i glavnog tužioca Okružnog tužilaštva Banje Luka Želimira Lepira.

Sjednicama je predsjedavao predsjednik Anketnog odbora Branislav Borenović, a prisutni su bili zamjenik predsjednika Drago Kalabić, kao i članovi Nedeljko Glamočak, Milanko Mihajilica i Goran Đorđić. Uime grupe “Pravda za Davida“ prisutni su bili Ljiljana Tešanović i Borislav Radovanović.

Ministar Lukač odgovarao je na pitanja članova Odbora u vezi s procedurama u istražnim radnjama policije, nadležnostima uprava Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, kao i na ostala pitanja u vezi djelovanja policije i MUP u ovom predmetu.

Lepir i Vrećo odgovarali su na pitanja Anketnog odbora u vezi sa predistražnim postupkom u slučaju smrti Davida Dragičevića, kao i na pitanja o saradnji istražnih organa.

Tužioci su rekli da utvrđuju sve činjenice u ovom sličaju i da će istraga biti otvorena, ako se i kada utvrdi da je riječ o krivičnom djelu i da za sada Tužilaštvo ne može da kvalifikuje ovaj događaj.

Prethodno su članovima Odbora izjave dali i direktor policije RS-a Darko Ćulum i načelnik Uprave kriminalističke policije MUP-a Siniša Kostrešević.

Prije toga, Anketnom odboru izjave su dali direktor Zavoda za sudsku medicinu Republike Srpske Željko Karan i načelnik Uprave za organizovani i teški kriminalitet Ministarstva unutrašnjih poslova Darko Ilić.

Davor Dragičević tvrdi da je njegov sin ubijen, te optužuje policiju i tužilaštvo da to prikrivaju. Vrh policije RS-a je protiv Dragičevića podnio tužbe za klevetu, a on je tužilaštvu dostavio više od hiljadu prijava u kojima se navodi da je David Dragičević, koji je nestao 18. maRta, a pronađen 24. marta, ubijen.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.