Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Skupština Kantona Sarajevo

Arijana Memić ponovila upit Zavodu za hitnu medicinsku pomoć: Izjave su kontradiktorne?

arijana memic

Naveli ste da je poziv za intervenciju zaprimio dispečerski centar Zavoda, ali niste naveli ime i prezime osobe koja je uputila poziv?

Zastupnica u Skupštini Kantona Sarajevo Arijana Memić i sestra ubijenog Dženana Memića nije bila zadovoljna odgovorom Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo, a koje se odnosi na intervenciju u noći 8. februara 2016. godine u Velikoj aleji na Ilidži, kada su povrijeđeni Dženan Memić i Alisa Mutap. Danas je tražila preciznije odgovore:

– Tražim da mi pismenim putem dostavite informacije o intervenciji vaših ekipa dana 08.02.2016. godine. Tom prilikom ste ukazali prvu pomoć pacijentima Dženanu Memiću i Alisi Mutap,  u ulici Velika Aleja do broja 4, općina Ilidža.

Naveli ste da je poziv za intervenciju zaprimio dispečerski centar Zavoda, ali niste naveli ime i prezime osobe koja je uputila poziv? Zbog toga tražim da mi ovim putem dostavite ime i prezime te osobe. Također, naveli te da je osoba koja je uputila poziv pripadnik MUP-a Kantona Sarajevo. Tražim da precizirate da li je riječ o policijskom službeniku iz PU Ilidža, odnosno da li je ta osoba pripadnik DKPT-a ili je uposlenik MUP-a KS?

U odgovoru ste kazali da Zavod posjeduje audio zapise, tražim da mi isti i dostavite”, zatražila je zastupnica Arijana Memić.

Ona je također zatražila podrobniju informaciju u vezi navodnog zaustavljanja vozila hitne pomoći u noći kada je stradao Dženan Memić.

“Uvidom u transkripte svjedočenja članova timova koji su ukazivali medicinsku pomoć navedenim licima, u konkretnom slučaju doktor Amar Kadric izjavio je da se vozilo hitne zaustavljalo nekoliko puta, navodno, da pacijent Alisa Mutap povrati, dok je vozač izjavio da se vozilo nije zaustavljalo i da im to nije praksa. Izjave medicinskog osoblja su kontradiktorne. Prema pravilniku vaše službe, trebali biste znati da li se vozilo smije zaustavljati prilikom transporta pacijenata?! Ukoliko je to dozvoljeno, navedite mi u kojim situacijama, i ko je osoba koja je ovlaštena da može zaustaviti vozilo”, upitala je Memić.

Dženan Memić je imao 22 godine kada je, po svemu sudeći, napadnut tokom šetnje Velikom alejom s Alisom Mutap. Još uvijek nema osumnjičenog ili osumnjičenih za ovo djelo, a Ljubo i Bekrija Seferović, koji su se teretili za saobraćajnu nesreću, kako je na kraju nakon nekoliko izmjena kvalifikovano krivično djelo, oslobođeni su optužbi.

Hitna pomoć je prvo pružila pomoć Alisi Mutap, a ne Dženanu Memiću