Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Državni zastupnik o Izbornom zakonu

Arnaut: EU im ne smije jeftino dati kandidatski status, jer oni postoje samo radi sebe

arnaut

Član Interresorne grupe Damir Arnaut za Fokus: SDA, HDZ i SNSD su kreirali takva pravila da je nemoguće usvojiti bilo šta bez njihove saglasnosti

Interresorna radna grupa za izmjenu izbornog zakonodavstva BiH koju čine državni parlamentarci iz svih stranaka, te članovi Vijeća ministara BiH održala je do sada četiri sjednice. Obilježile su ih niz nesuglasica, blokada, dijametralno suprotnih stavova.

Razgovarao: A. DUČIĆ

Da će se ovakva jedna trakavica zasigurno i nastaviti i ubuduće evidentno je bilo i sa posljednje sjednice gdje su članovi Interesorne radne grupe grupe iznijeli niz vlastitih prijedloga za promjene teksta Izbornog zakona kao i principa na kojima bi one trebale počivati.

Ovo je bio povod da o svemu razgovaramo sa članom ove radne grupe i zastupnikom u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Damirom Arnautom.

Fokus: Kako vama do sada djeluje rad Interresorne radne grupe i hoće li ona uopće polučiti rezultate u vezi sa izmjenama Izbornog zakona?

Arnaut: SDA, HDZ i SNSD su kreirali takva pravila da je nemoguće usvojiti bilo šta bez njihove saglasnosti. No time su i preuzeli punu odgovornost za ishod ovog procesa. Dinamika koju trenutno vidim je da ove tri stranke planiraju usvojiti parcijalne izmjene, uz nadu da će međunarodna zajednica to prihvatiti kao “pomak” i dodijeliti im kandidatski status. Ja apelujem na EU, a posebno na zemlje koje insistiraju na standardima, da ne nasjedaju na ove trikove i da ne daju kandidatski status kliki koja egzistira sebe radi.

Fokus: Koji je vaš komentar na usvojeni Poslovnik Interresorne radne grupe?

Arnaut: Da se usvoji promjena zareza potrebno je 2/3 (10 od 14 članova), uz dva glasa iz svakog naroda iz različitih organa. Konkretno, nijedna odluka ne može biti usvojena a da za nju ne glasaju dva člana iz HDZ-a. Dobro je da nije usvojen inicijalni prijedlog oko kojeg su se SDA HDZ i SNSD već bili složili po pitanju većine za izmjenu Poslovnika, da ništa ne može proći ako za to ne glasaju etnički predstavnici iz Doma naroda. To je bio dobro osmišljen pokušaj uspostave presedana da je Dom naroda vrijedniji od Predstavničkog doma. Ja sam bio izuzetno glasan po ovom pitanju i tek nakon mojih intervencija su odustali od toga.

Fokus.ba: Na posljednjoj sjednici su se Interresornoj grupi obratili ambasadori Nelson, Sattler i Kavalec. To dovoljno govori i kakva su očekivanja međunarodne zajednice kada je riječ o tome da se u ovoj godini dođe do izmjena Izbornog zakona. Smatrate li da će do toga doći? Drugo je pitanje kakve ćemo izmjene imati, da li one na štetu države ili one kojima zaista implementiramo presude?

Arnaut: Posebno ohrabrujuće je da su ambasadori većinu svog obraćanja posvetili potrebi vraćanja povjerenja građana u izborne rezultate i jačanja integriteta izbornog procesa. To je jasan signal šta su njihovi prioriteti, a ja ih u potpunosti dijelim. S tim u vezi, uzimajući u obzir sve manjkavosti sistema biračkih odbora, nemam sumnje da je to moguće postići isključivo kroz uspostavu elektronskog brojanja glasova, odnosno skeniranja listića. Imat ćemo rezultate odmah, elektronski, a ostat će i papirni trag u slučaju potrebe dodatnih provjera.

Mislim, međutim, da će ove tri stranke ići u pravcu parcijalnih izmjena. S tim u vezi, opet apelujem na zemlje EU – ne dajte im kandidatski status tako jeftino. Ulažite u snage koje rade na suštinskim promjenama. Puno je već takvih primjera u BiH – Vlada KS, Istražna komisija za pravosuđe, gradska uprava Banja Luke i Sarajeva, Goražde…

Fokus: Kako prema vašem mišljenju funkcionira parlamentarna većina SDA-HDZ-SNSD na državnom nivou?

Arnaut: Savršeno, kada su interesi i podjele fotelja u pitanju. Pa oni su se i u Parlamentu i u Vijeću ministara dogovorili da u Vijeće RAK-a ubace “kuma Vladu”, jednog od aktera sa snimka u aferi “Potkivanje”. Ta lista je vraćena Vijeću ministara na insistiranje opozicije, ali nisu htjeli glasati protiv nje. Tu i tamo naprave predstavu sa svađama, poput ove sa vizama za Saudijce, ali rezultat i tada bude protiv interesa građana jer su istovremeno zaustavili i ulazak npr. Amerikanaca bez PCR testa, iako je gotovo pola stanovnika te zemlje već vakcinisano.

Kažem predstavu jer jeste predstava – SDA se pravi da kritikuje Grubešu, a kada je sedam članova Istražne komisije pokrenulo njegovu smjenu zbog nesaradnje sa Komisijom, SDA je glasala protiv iako se radi o čovjeku koji je omogućio silovatelju Maki Radiću da ranije izađe sa robije. Uzimajući u obzir samo sedam prijedloga zakona koji su stigli od cijelog Vijeća ministara – manje od nas u Klubu NS-NB koji smo predložili jedanaest – jasno je da ta koalicija i postoji samo radi fotelja i zaštite svojih privilegija.