Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

sporna imena ulica

Arnaut pisao izraelskom ambasadoru: Čovićeve dvolične izjave mi ne ostavljaju izbora

Treća hitna sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH
20.11.2019., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Treca hitna sjednica Predstavnickog doma Parlamentarne skupstine Bosne i Hercegovine pocela je danas u Sarajevu. Damir Arnaut Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Arnaut je podsjetio da je upravo HDZ jedini glasao protiv njegove Inicijative da se takvi nazivi – širom Bosne i Hercegovine – zamijene imenima Pravednika među narodima iz naše zemlje koji su kao takvi priznati od strane Yad Vashem centra u Jerusalemu, te da nema sumnje da je Čović lagao

Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Damir Arnaut uputio je, podsredstvom Ministarstva vanjskih poslova BiH, zvanično pismo ambasadoru Izraela akreditovanom u Bosni i Hercegovini, a povodom prošlosedmičnih tvrdnji Dragana Čovića, lidera HDZ-a koje je iznio tokom posjete Izraelu, da podržava brisanje ulica nazvanih po nacističkim slugama u gradovima pod kontrolom HDZ-a.

Arnaut je podsjetio da je upravo HDZ jedini glasao protiv njegove Inicijative da se takvi nazivi – širom Bosne i Hercegovine – zamijene imenima Pravednika među narodima iz naše zemlje koji su kao takvi priznati od strane Yad Vashem centra u Jerusalemu. Stručne službe Parlamentarne skupštine BiH odbile su danas protokolisati ovo pismo.

Arnautovo pismo ambasadoru Izraela prenosimo u cijelosti:

“Vaša Ekselencijo,

Kako ste možda upoznati, ja sam uputio Inicijativu kojom se od svih gradova i općina u Bosni i Hercegovini traži da zamijene imena ulica i drugih javnih mjesta nazvanih po nacističkim saradnicima, simpatizierima i apologetama imenima Pravednika među narodima iz Bosne i Hercegovine, koji su kao takvi priznati od strane Yad Vashema. Moja Inicijativa je usvojena u januaru 2021., sa 24 glasa za, 5 protiv i 6 suzdržanih. Listing glasanja je u prilogu.

Kako su svih 5 glasova PROTIV bili glasovi HDZ poslanika, bio sam zatečen govorom Dragana Čovića – predsjednika HDZ – koji je održao upravo u Yad Vashemu prošle sedmice, u kom je istakao: „naša dužnost u Mostaru i drugim mjestima gdje žive bh. Hrvati da ukinemo nazive javnih ulica i trgova koji nose opterećavajuća imena za odnose između hrvatskog i jeverejskog naroda.“ S obzirom na navedeno glasanje HDZ-a, te činjenicu da niti jedna od općina koje kontroliše HDZ nisu pozitivno odgovorile na moje molbe tokom proteklih 17 mjeseci za implementaciju Inicijative, nemam sumnje da g. Čović nije govorio istinu.

Naravno, ovi odvratni nazivi ulica nisu limitirani na teritorije pod HDZ kontrolom, jer koalicioni partneri g. Čovića iz SDA stranke Bakira Izetbegovića i SNSD-a Milorada Dodika su ih uspostavili u općinama koje oni kontrolišu. Gosp. Izetbegović je, uostalom, izdvojen u najnovijem Izvještaju o vjerskim slobodama američkog State Departmenta zbog svojih revizionističkih stavova vezano za ulice nazvane po bošnjačkim nacističkim simpatizerima i saradnicima, dok g. Dodik ne signalizira namjeru da ukloni nazive ulica koje nose imena četnika koji su, između ostalog, sarađivali i borili se skupa sa nacističkim i ustaškim snagama tokom Drugog svjetskog rata.

Da g. Čović nije iznio ove stavove tokom njegove posjete Yad Vashemu, Zidu plača i ostatku Izraela, ja bih ovo nastavio tretirati kao interno pitanje Bosne i Hercegovine. Nastavio bih bitku uzbrdo da zamijenim naziv ulice u Sarajevu koja je nazvana po SS pukovniku Sulejmanu Pačarizu imenima porodice Hardaga – Mustafe, Zejnbe, Izeta i Bahrije – Bošnjaka koji su skrivali porodicu Kabilo, i spasili ih od sigurne smrti. Da uklonim ulicu u Mostaru koja je nazvana po ustaškom zapovijedniku tzv. Crne Legije Juri Francetiću, te da je nazovem po Franji i Lidiji Griner – Hrvatima koji su tokom cijelog Drugog svjetskog rata krili Alisu Werdisheim, čiji su roditelji, brat blizanac i baka ubijeni u Holokaustu. Da sklonim ime četničkog komandanta Draže Mihailovića sa glavnog trga u Bijeljini i zamijenim ga imenom Riste Ristića – Srbina koji je spasio brojne Jevreje Bijeljine od nacista i ustaša.

Dvolične izjave g. Čovića, međutim, mi nisu ostavile izbora. Stoga od Vas tražim da posvetite ovom pitanju Vašu punu pažnju. Pomozite Bosni i Hercegovini – u cjelini – da se suoči sa ovim pitanjima. Prema mojoj evidenciji u priloženoj tabeli, postoji najmanje 45 ulica i trgova u Bosni i Hercegovini nazvanih po nacističkim saradnicima i simpatizerima. Istovremeno, ponosan sam da je 49 Pravednika iz Bosne i Hercegovine. Živim za dan kada će njihova imena zamijeniti ova druga.

Upoznat sam da uskoro napuštate svoju poziciju, te Vas ljubazno molim da upoznate Vašu naslijednicu koja je već imenovana o ovom pitanju, i želim Vam sve najbolje u Vašim idućim pothvatima. S tim ostajem, Iskreno Vaš, Damir Arnaut, poslanik u Predstavničkom domu”, napisao je Arnaut.