Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Predsjedavajući parlamentarnog tijela

Arnaut za Fokus: Šta je Tadić već priznala tokom saslušanja na Istražnoj komisiji

damir arnaut 1

Bosanskohercegovačkom pravosuđu je neophodan egzorcizam, smatra predsjedavajući Istražne komisije za utvrđivanje stanja u pravosuđu

Damir Arnaut, predsjedavajući Istražne komisije za utvrđivanje stanja u pravosuđu Predstavničkog doma Parlamenta BiH osvrnuo se u razgovoru za Fokus.ba na mjeru koju je Prvostepena disciplinska komisija za tužioce VSTV-a donijela u vezi sa glavnom tužiteljicom BiH Gordanom Tadić.

Piše: A. DUČIĆ

Podsjetimo, ova komisija je izrekla disciplinsku mjeru: Premještanje s mjesta glavne tužiteljice Tužilaštva Bosne i Hercegovine na mjesto tužiteljice ovog tužilaštva.

Prema komisiji VSTV-a, Tadić je postupila je suprotno članu 5.2. Etičkog kodeksa za tužioce koji propisuje da će tužilac posvetiti profesionalnu djelatnost svojim dužnostima, koje uključuju ne samo obavljanje tužilačke funkcije, nego i ostale poslove relevantne za poslovanje tužilaštva, čime je iskazala nemar i počinila disciplinski prekršaj iz člana 57. tačka 8. „nemar ili nepažnja u vršenju službenih dužnosti“ i tačka 17. „propuštanje, iz neopravdanih razloga, da postupi u skladu s odlukama, naredbama ili zahtjevima Vijeća“ Zakona o VSTV BiH.

– Suzdržat ću se od komentara suštinske prirode do pravosnažnog okončanja disciplinskog postupka. Podsjetit ću samo da je glavna tužiteljica upravo pred Istražnom komisijom priznala da ne koristi TCMS sistem pri dodjeli predmeta, da su članovi VSTV-a upravo pred Istražnom komisijom istakli da im je to novost, te da je disciplinski postupak pokrenut kratko nakon toga. To pokazuje značaj i uticaj Istražnih komisija u demokratskom društvu – rekao je Arnaut.

On kaže kako je zabrinjavajuće da je glavna tužiteljica na jednom od ročišta pred disciplinskom komisijom izrekla rečenice koje se mogu okarakterisati kao prijetnje. Bitno je, dodaje Arnaut, da VSTV ne poklekne pred bilo kakvim prijetnjama ili pritiscima.

Njega smo upitali je li za očekivati da i predsjednik Suda BiH Ranko Debevec bude kažnjen za ono što se njemu u disciplinskom postupku koji je u toku stavlja na teret.

– U skladu sa prethodnim odgovorom, i ovdje ću se suzdržati od komentara do pravosnažnog okončanja postupka. Također ću, međutim, podsjetiti na svjedočenje istog pred Istražnom komisijom – rekao je Arnaut.

Uzme li se u obzir kada je riječ o procesuiranju Tadić i Debevca, cjelokupan politički, društveni pa i medijski kontekst, Arnauta smo upitali može li se ipak govoriti o tome da ovdje ima i primjese politike. Uveliko se, naime, u medijima problematizira to što Tadić na neki način štiti jednu ili dvije političke opcije (SNSD, HDZ), dok Debevec treću (SDA).

-Tokom 30+ sjednica Istražne komisije, saslušanja desetina svjedoka, te ogromnu podršku međunarodne zajednice, stekao se dojam ogromnog uticaja politike na pravosuđe. Ne svih političkih opcija i definitivno ne svih nosioca pravosudnih funkcija. Ali đavo je uvijek u tih 5 do 10%. Da se nadovežem na ovu metaforu, bosanskohercegovačkom pravosuđu je neophodan egzorcizam – poručio je Arnaut.