predsjednik SDA

Izetbegović o bojkotu iz RS-a: Svakako su sada godišnji odmori

Sarajevo: Sjednica Doma naroda Parlamentarne Skupštine Bosne i Hercegovine
14.02.2020., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Sjednica Doma naroda Parlamentarne Skupstine Bosne i Hercegovine. Bakir Izetbegovic Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Poručio je, također, da se ne može na pitanjima genocida i slavljenju Radovana Karadžića suprotstavljati međunarodnoj zajednici i pobijediti u tome.

Bakir Izetbegović, predsjednik SDA, komentirao je današnje zaključke donesene u Banjoj Luci nakon sastanka lidera političkih stranaka povodom odluke visokog predstavnika Valentina Inzka o zabrani negiranja genocida.

Gostujući na TV Hayat prokomentirao je odluku da predstavnici u državnim institucijama iz reda srpskog naroda neće učestvovati u donošenju odluka kazavši da je to trebalo početi od 1. augusta.

– Tada bi svi išli na kolektivne godišnje odmore, faktički parlamentarci, članovi Vijeća ministara, tako da je august svakakako bio mjesec vakuma u radu. Pomjerili su to za sedam dana, tako da će vjerovatno taktizirati da vide mogu li šta dobiti u narednih 40 dana, a onda će se u septembru sve nastaviti. Koje je to pravo ugroženo srpskim predstavnicima? Pravo da negiraju genocid, pravo da slave ratne zločince, pravo na jedan aparthejd koji živimo u RS, poručio je Izetbegović.

Poručio je, također, da se ne može na pitanjima genocida i slavljenju Radovana Karadžića suprotstavljati međunarodnoj zajednici i pobijediti u tome.

– Nema govora o tome, samo je pitanje koliko će to trajati, koliko će ih ta tvrdoglavost i inat koštati. Oni se naravno takmiče među sobom ko je veći Srbin pred narodom, ali odustat će. Ovo nije prvi, a ni zadnji put, ali svaki put će to biti slabijeg intenziteta. Neće to moći ostati, teren je klizav, to je kao živo blato, ne možete uporište naći za politiku i priču o vlastitoj ugroženosti na tome što vam neko brane da druge ugrožavate, da negirate genocid i slavite ratne zločince u 21. vijeku. To će morati da nestane – poručio je Izetbegović.