Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Art kino Kriterion: Homofobni napad nas neće uplašiti

Art kino Kriterion saopćio je da se jučer desio homofobni napad na osoblje i posjetitelje tog kina.

Art kino Kriterion najoštrije osuđuje napad na goste i osoblje i zahtijeva od nadležnih  institucija vlasti da najoštrije kazni počinioce tog krivičnog djela i “svojim radom i pošalje poruku da se nasilništvo ove vrste u BiH neće biti tolerisano”.

– Cijelo jutro nam stižu poruke i pozivi ohrabrenja iz BiH i inostranstva da izdržimo  i nastavimo s daljim radom. Podrška koju dobijamo nam puno znači i čvrsto zadržavamo svoje opredjeljenje da nastavimo  promovirati slobodu, podržavati umjetnost i aktivno se boriti protiv svakog oblika mržnje, ksenofofobije, nasilja i netolerancije – ističe se u saopćenju iz Art kina Kriterion.

U saopćenju se navodi da je isključivo naporima studenata koji rade u Fondaciji Kriterion u posljednje četiri godine postojanja uspješno realizovano više od 550 filmskih projekcija, 90 koncerata različitih izvođača iz Bosne i Hercegovine, regiona i svijeta, 20 pozorišnih predstava, preko 40 festivala poput: Sarajevske zime, Merlinke, Baščaršijksih noći, MESS-a, Pravo ljudski film festivala, Sundance film festivala, Oberhausen film festiva, 25 sedmica filma, 40 samostalnih i grupnih izložbi i mnogih drugih manjih događaja.

VEZANI TEKST: Sarajevski otvoreni centar: Tužilaštvo mora procesuirati homofobni napad

– Ponosni smo na svoj rad i činjenicu da smo ostali vjerni svojim principima. Bez obzira na ovaj i prethodne slične napade i pokušaje zastrašivanja svoja vrata ćemo uvijek držati otvorenim u cilju stvaranja boljeg i zdravijeg društva u BiH. Institucije u ovom slučaju moraju pokazati odgovarajući nivo odgovornosti i profesionalnosti i pokazati da su sposobni štiti građane i građanke.

Iskreno vjerujemo da smo kao društvo sačuvali makar malo građanskog dostojanstva i da ćemo svi pokazati solidarnost i osuditi i suprostaviti se  brutalnom nasilju  koje se ponavlja. U protivnom, sinoćnji napad na Kriterion je nešto što se potencijalno može dogoditi svakom građaninu i građanki u BiH – poručuju iz Kriteriona.

Utvrđeno nasilničko ponašanje

U petak oko 23 sata u centru Sarajeva četiri osobe su ušle u objekat Kriterion i napale posjetioce i konobara. “Utvrđeno je nasilničko ponašanje, a četiri osobe su lišene slobode.

Jedno lice zadobilo je lakše tjelesne povrede”, rečeno je za N1 u Operativnom centru MUP-a KS. Prema nezvaničnim informacijama, četiri osobe su nakon ulaska u objekat uništavali inventar, verbalno napali goste, a na jednu osobu fizički nasrnuli.

Policija je po dolasku na mjesto događaja zatekla nasilnike.  Iz policije su naveli da su uhapšena lica čiji su inicijali L.K, L.B, Č.Š. i M.M., a napadnut je konobar čiji su inicijali P.DŽ, koji je zadobio lakše povrede.

Inače, ovo nije prvi incident u ovom objektu. Tokom Festivala queer filma Merlinka, prije dvije godine, zabilježeni su napadi na goste objekta.