Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ministri pravde u BiH: Zakonom zaštititi i građane i sudove

pravda-sudstvo

U Bosni i Hercegovini moraju biti usvojeni zakoni kojima će pravno biti zaštićeni građani, ali i sudovi, rečeno je danas nakon šestog ministarskog sastanka u okviru Strukturiranog dijaloga o pravosuđu BiH.

Ministar pravde u Vijeću ministara BiH Josip Grubeša smatra da su na tom dvodnevnom sastanku u Banjoj Luci približili stavove o reformi pravosuđa.

– Podgrupa Ministarstva pravde BiH nastavit će s radom u ovom procesu i očekujem da ćemo sa stručnjacima iz Evropske komisije moći da sačinimo nacrt zakona o sudovima, koji će biti upućen u parlamentarnu proceduru – rekao je Grubeša.

Nije mogao da precizira kada bi taj zakon trebalo da bude pripremljen.

– U BiH moramo imati vladavinu prava i zbog toga tražimo najkvalitetnija rješenja. Postojeće rješenje u pravosuđu BiH je najlošije i zbog toga sam zadovoljan što sada radimo bolje – istakao je Grubeša.

Ministar pravde Republike Srpske Anton Kasipović također naglašava da je interes bh. građana rješavanje pitanja pravne sigurnosti i jasno određivane nadležnosti važnih institucija.

Precizirao je da krivična djela terorizma, finansiranja terorističkih aktivnosti i pranja novca mogu biti u nadležnosti Suda BiH.

– Navedena krivična djela mogu biti u nadležnosti Suda BiH pod uvjetom da postoj organizovana grupa koja ih realizuje, zatim da je krivično djelo izvršeno na teritoriji BiH i da se može govoriti o elementima inostranosti – rekao je Kasipović.

On je, nakon dvodnevnog sastanka ministara pravde u BiH u okviru Strukturirnog dijaloga o reformi pravosuđa u BiH, kazao da  se u tom procesu, iako ima određenog napretka, veoma teško postiže dogovor.

Međutim, naglašava da to ne bi trebalo bilo koga da obeshrabri, “nego da poboljša energiju i motivaciju da bi se došlo do potrebnih rješenja“.

– Odgovornost za rješavanje problema je na ministarstvima pravde u BiH, a raduje činjenica da radimo u dobroj atmosferi i da želimo posao završiti na najbolji način – dodao je Kasipović.

Smatra da je od velike pomoći bilo i učešće u radu predstavnika Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH i Evropske komisije.

Na sastanku su učestvovati ministri pravde BiH Josip Grubeša, Federacije BiH Mato Jozić, RS-a Anton Kasipović i predsjednik Pravosudne komisije Brčko Distrikta BiH Safet Pizović.