“Nova religija” britanskog umjetnika Damiena Hirsta u Banjoj Luci

Dolazak izložbe u Banja Luku (2016), fotografija © Nemanja Mićević, MSURS

British Council, Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske i Galerija Paul Stolper s velikim zadovoljstvom najavljuju otvaranje izložbe „Nova religija” britanskog umjetnika Damiena Hirsta u Muzeju 17. ožujka 2016. godine. Riječ je o jednom od najutjecajnijih, najinovativnijih i najuspješnijih svjetskih umjetnika, koji je dobitnik prestižne Turnerove nagrade.

Izložba je nastala kao rezultat suradnje Damiena Hirsta i galerije Paul Stolper  2005. godine. Najprije je predstavljena u Londonu u galeriji Paul Stolper, zatim u All Hallows crkvi i Victoria & Аlbert muzeju.

Nakon Londona, izložba je prikazana u prestižnim muzejima u Veneciji, Moskvi, Atini, Solunu, Oslu i Gdanjsku. U Banja Luku je izložba stigla iz Poljske gdje je nakon višemjesečne postavke izazvala veliku pažnju publike. Otvaranjem izložbe u MSURS u Banja Luci započinje njeno prvo predstavljanje u široj regiji.

The Skull Beneath the Skin (2005), Courtesy Paul Stolper Gallery Tę Damien Hirst and Science Ltd. All rights reserved, DACS 2015

Lobanja ispod kože (The Skull Beneath the Skin) (2005), fotografija Prudence Cuming Associates, Paul Stolper Gallery © Damien Hirst and Science Ltd. Sva prava pridržana, DACS 2016

Izložbom „Nova religija“ Hirst nas želi potaknuti na razmišljanje o četiri važne stvari u životu: religiji, ljubavi, umjetnosti i znanosti, koje su, prema njegovim riječima, samo instrumenti koji nam pomažu da pronađemo svoj životni put.

Koristeći se ovim univerzalnim temama, Hirst u svojoj „Novoj religiji“ suprotstavlja znanost i religiju, stavljajući ih u poseban dijalog, onako kako ih obično ljudi percipiraju, s jedne strane osjećajan, blizak i topao, u duhu religijskih i metafizičkih konotacija, dok je s druge strane istovremeno analitički hladan i odbojan, pod utjecajem atmosfere i osjećanja vezanih za medicinske poslove.

Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske jedini je izlagački prostor u BiH koji je, zadovoljivši visoke kriterije i profesionalne standarde postavke, dobio ekskluzivnost predstavljanja ove značajne izložbe na našem prostoru.

Projekt se realizira u suradnji s British Councilom i galerijom Paul Stolper iz Londona, čime se obilježava dvadeset godina djelovanja British Councila u BiH i slavi jačanje suradnje između Velike Britanije i Bosne i Hercegovine u oblasti kulture i umjetnosti. Izložbu je podržalo Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske i Grad Banja Luka.