Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

In Memoriam

Ashdown u intervjuu za Fokus.ba: Samo jedna stvar može spasiti BiH

paddy

Ashdown je slovio za veoma principijelnog visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini te je pokrenuo mnoge reforme

Bivši lider britanskih Liberalnih demokrata i nekadašnji visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Paddy Ashdown, preminuo je u 77. godini nakon kraće bolesti, javlja Reuters.

Ashdown je slovio za veoma principijelnog visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini te je pokrenuo mnoge reforme u BiH, a ostao je poznat po tome je što je smijenio najveći broj zvaničnika, mahom iz RS-a, koji su kršili Dejtonski sporazum.

Jedan od svojih posljednjih intervjua za bh. medije dao je upravo za Fokus.ba kada je izjavio da je jedina nada za BiH smjena generacija.

“Bosni i Hercegovini trebaju svježa lica na političkoj sceni i smjena generacija na vlasti je jedini način na koji se može sačuvati mir”, rekao je tada za naš portal Ashdown.

O otcjepljenju RS-a

“Kada je riječ o stalnim najavama referenduma o otcjepljenju RS-a, svi u BiH i na Balkanu koji žele tako nešto trebaju znati da referendumi u BiH neće voditi boljoj situaciji, nego lošijoj. Dodik zna da su referendumi samo koraci ka raspadu BiH. Međutim, to bi bilo protivno Dejtonskom mirovnom sporazumu i predstavljalo bi opasnot za mir u BiH. To bi također onemogućilo bh. građanima jedinu budućnost u kojoj bi živjeli u miru i prosperitetu, a ta budućnost je u Evropskoj uniji i NATO-u“.

O Valentinu Inzku

“Nikada ne komentarišem rad onih koji su me naslijedili. Mislim da osnovni problem BiH leži u njenim političarima koji ne mogu da grade pravu budućnost za zemlju. Dio odgovornosti leži i na Briselu koji ne koristi svoje prednosti kako bi podržao konstruktivne promjene”

O BiH

“Moja žena i ja smo ostavili dio naših srca u BiH koja ima sjajne ljude. Mislim da ću doći u BiH poslije nove godine. Sve najbolje svima u BiH”.

Kompletan razgovor sa Paddyjem Ashdownom pročitajte na ovom linku.