Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Lider desničara

Austriju trese velika afera zbog korupcije, vicekancelar pred ostavkom

dodik strache333

Strache će se u 11 sati sastati s kancelarom Sebastianom Kurzom, s kojim će razgovarati o video snimku koji se pojavio sinoć u medijima

Austrijski vicekancelar i lider desničarske Slobodarske partije (FPO) Heinz-Christian Strache mogao bi danas podnijeti ostavku, tvrdi austrijska agencija APA.

Strache će se u 11 sati sastati s kancelarom Sebastianom Kurzom, s kojim će razgovarati o video snimku koji se pojavio sinoć u medijima, na kojem se vidi kako on, zajedno s potpredsjednikom stranke Johanom Gudenusom, jednoj navodnoj nećaki ruskog milijardera nudi državne poslove u zamjenu za finansijsku podršku njegovoj stranci.

Taj video je nastao u ljeto 2017. u jeku predizborne kampanje za austrijski parlament, a u javnost su ga iznijeli njemački magazin “Der Spiegl” i dnevnik “Suddeutsche Zeitung”. Za podne je Strahe najavio obraćanje medijima, gdje se očekuje da će saopćiti odluku o povlačenju s političkih funkcija, prenose agencije.

Inače, Strache je saveznik lidera SNSD-a i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika, s kojim se sastajao u nekoliko navrata, a posljednji put 13. maja u Austriji.