Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

slučaj koji je potresao bih

Bajić: Dobio sam informaciju od insajdera, Slavku neće dati da ide u školu

slavko1 (2)

“U pokušaju da prikriju svoje nezakonitosti, uradiće sve što im padne na pamet, pa čak i da po svaku cijenu spriječe Slavka da se makar mjesec dana pridruži svojim drugovima”

Priča koja je potresla BiH, a čiji je glavni akter Slavko Mršević, dječak s blagim autizmom, kojem je onemogućeno školovanje u Rudom, na istoku BiH, i dalje u središtu pažnje bh. javnosti. Podsjećamo, u emotivnom pismu koje se pojavilo u medijima, Slavko moli Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske da mu dozvole da se školuje, barem mjesec dana.

Naime, ako toliko bude išao u školu, s prijateljima može ići na maturu. Njegovi roditelji traže od nadležnog entitetskog ministarstva da ne provede svoju odluku kojom je osporio rješenje Srednjoškolskog centra u Rudom da Slavko, nakon tri godine diskriminacije, ponovo sjedne u školske klupe.

No, sudeći prema statusu koji je na Facebooku objavio Bojan Bajić, Slavkova molba neće naići na razumjevanje nadležnih institucija u RS-u.

“Upravo sam dobio informaciju od insajdera u Ministarstvu prosvjete i kulture Republike Srpske da se Ministarstvo sprema da ODBIJE Slavkov zahtjev da se pridruži drugovima u razredu u narednih mjesec dana”, napisao Bajić, čiju vam izjavu u nastavku prenosimo u cijelosti:

“Prekršiteljice zakona Radmila Kocić (pomoćnik ministra) i Senka Buha (stručni saradnik za srednje obrazovanje) NE MIRUJU.

U pokušaju da prikriju svoje nezakonitosti, uradiće sve što im padne na pamet, pa čak i da po svaku cijenu spriječe Slavka da se makar mjesec dana pridruži svojim drugovima. Iako Slavkovo prisustvo na časovima ništa ne znači za sudske procese koji su u toku, niti se ovom strategijom mogu sakriti od istine, one ipak guraju ovaj slučaj sve dalje i dalje u propast. Jeste im monstruozan ovaj plan, ali ipak nećemo dati da prikriju istinu. Nadamo se da će se naći bilo ko u Vladi RS-a da ovo zaustavi.

Njihova strategija je da za sve okrive roditelje.

Oni planiraju da ponovo lansiraju LAŽ da roditelj prilikom upisa u Srednju školu nije dostavio ljekarski nalaz o autizmu. Iako je ova njihova laž pobijena i u krivičnom postupku, a i u presudi Osnovnog suda u Višegradu kada je Ministarstvo oglašeno krivim, ostaje veliko pitanje koje se mora razjasniti. Da li su oni pravni amateri ili su monstrumi? Ovo ostavljam javnosti da prosudi.

U iščekivanju ove njihove odluke predočavam sljedeće dokaze, čisto da ih pokušamo u real time-u demaskirati:

Dokaz broj 1:

Predsjednik upisne komisije SŠC Rudo je bio Mladen Rakić. On je u izjavi koju je dao pred Sudom u Višegradu u krivičnom procesu izjavio da je roditelj dostavio ljekarski nalaz uz ostalu dokumentaciju. Takodje je izjavio da je o tome obavijestio direktora škole Branka Papića. (Svjedočenje je sastavni dio predmeta).

Dokaz broj 2:

Članica upisne komisije SŠC Rudo Mia Matić je takođe pred sudom izjavila da je otac donio ljekarski nalaz na latinskom jeziku, za koji je direktor SŠC Rudo izjavio da se zanemari kad je obaviješten (Svjedočenje je sastavni dio predmeta).

Dokaz broj 3:

Tadašnja pedagogica SŠC Rudo Marina Čolaković, koja je među prvoosumnjičenima u krivičnom postupku, na sastanku opštinskog Tima za inkluziju, koji se održao 16.09.2016.godine u Rudom, sa kojeg postoji tonski snimak i koji su svi mogli javno slušati na internetu, izjavila je tokom rasprave da je roditelj prilikom upisa dostavio ljekarski nalaz (I ovaj smo dokaz dostavili istražnim organima).

Dokaz broj 4:

Na istom sastanku Tima za inkluziju, takođe na audio snimku se to čuje, direktor SŠC Rudo je u više navrata govorio da roditelj nije dostavio nalaz. Ali je tokom diskusije koja je trajala skoro dva sata, Papić u jednom trenutku upao u kontradikciju, pa je izjavio da je on roditelju nudio da učenik M.S. upiše gimnaziju zbog toga što je dijete sa posebnim potrebama, što je roditelj odbio, jer po mišljenju Papića dijete sa autizmom ne može upisati srednju saobraćajnu. Na stranu što ovo Papićevo
tumačenje nije zasnovano na Zakonu, ali ovom izjavom je Papić potvrdio da je prije nego što se učenik M.S. upisao u srednju saobraćajnu školu, on razgovarao sa roditeljem Nenadom Mrševićem i bio upoznat sa Nalazom i smatrao da zbog toga učenik treba upisati gimnaziju.

Dokaz broj 5:

Na Nastavničkom vijeću koje se održalo u avgustu 2015.godine, prije početka školske godine 2015/2016.godine, tadašnji direktor Branko Papić je upoznao sve profesore da im dolazi dijete sa posebnim potrebama: učenik M.S. O ovome su upoznati svi profesori koji su prisustvovali na Nastavničkom vijeću.

OVO je dovoljno da raskrinkamo LAŽI Ministarstva prosvjete i kulture i SŠC Rudo.

Međutim, ovo uopšte nije bitno za ovaj slučaj. Čak i da roditelj nije dostavio ovaj ljekarski nalaz, to u pravnom smislu ništa ne znači, jer škola mora postupati po službenoj dužnosti.

Po Pravilniku o procjeni potreba i usmjeravanju djece i omladine sa smetnjama u razvoju, u članu
22. i 23. (SI.glasnik broj 117. od 2012.godine) se kaže sljedeće:

Član 22: Postupak procjene potreba i usmjeravanja lica sa smetnjama vrši se:
a) Po zahtjevu lica, roditelja, odnosno staratelja i
b) Po službenoj dužnosti centra za socijalni rad, odnosno službe socijalne zaštite, a na osnovu neposrednog saznanja ili obavješetenja doktora porodične medicine, obrazovne, zdravstvene ili ustanove socijalne zaštite, kao i drugih pružalaca usluga socijalne zaštite;

Član 23:
{l) Fizička i pravna lica iz člana 22. Ovog pravilnika dostavljaju obavještenje mjesno nadležnom centru za socijalni rad ili službi socijalne zaštite prema prebivalištu lica sa smetnjama;
(2) Nadležni centar za socijalni rad ili služba socijalne zaštite upućuje lice sa smetnjama na prvostepenu stručnu komisiju;

ZBOG PRAVNOG AMATERIZMA MINISTARSTVA I SŠC RUDO SUDINICA JE U PRESUDI I KONSTATOVALA DA ONI NA SUDU IZNOSE PAUŠALNA MIŠLJENJA I DA ONO ČIME SE ONI BRANE NA SUDU, UPRAVO PREDSTAVLJA DOKAZ DA SU POČINILI DISKRIMINACIJU.

SUŠTINA JE U TOME DA SŠC RUDO NAKON STIZANJA PONOVLJENOG NALAZA PRVOSTEPENE STRUČNE KOMISIJE OD 06.11.2015. GODINE KOJIM SE PREPORUČUJE NASTAVAK REDOVNOG ŠKOLOVANJA ZA SLAVKA, SŠC RUDO DONOSI NEZAKONITU ODLUKU I PRESTAJE DA OCJENJUJE SLAVKA, ZBOG ČEGA IM SE IZMEĐU OSTALOG I SUDI I ZBOG ČEGA GUBE PRAVNE SPOROVE.

MI IZ SLAVKOVOG TIMA ĆEMO OSTATI UPORNI NE SAMO DA SUDOVI DOKAŽU NJIHOVE NEZAKONITOSTI, VEĆ I DA JAVNOST UPOZNAJEMO O NJIHOVIM PODLIM JAVNIM KAMPANJAMA I POKUŠAJIMA DA SVALE KRIVICU NA RODITELJA.

NEĆE PROĆI!