Sarajevo

Nastavljaju se pregovori o Izbornom zakonu, Izetbegović najavio mogućnost odgode izbora

izetbegovic fena

Nakon pregovora i sastanka u Neumu krajem mjeseca januara, danas se nastavljaju pregovori o izmjenama Izbornog zakona

– Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović izjavio je pred počatak današnjih pregovora u Sarajevu o izmjenama Izbornog zakona da postoji mogućnost da izbori budu odgođeni, ali da je potrebno tragati za rješenjem dok ono ne bude pronađeno.

Također, istakao je da ne vjeruje da će bez stranaca taj proces biti okončan.

Za njega je upitno da li još iko vjeruje da su gospoda Palmer i Eichhorst predložili nešto što je protiv interesa hrvatskog naroda u BiH, te podsjetio da je on prihvatio njihov prijedlog a predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Dragan Čović nije.

– Sasvim je jasno na kome je krivica i ko je tu tvrdoglav – tvrdi Izetbegović.

Na današnji sastanak pozvani su predstavnici pet političkih stranaka koje su učestvovale na sastanku u Neumu – SDA, HDZ-a BiH, Narodnog evropskog saveza (NES), Saveza za bolju budućnost BiH i Naroda i pravde.

Nastavak razgovora domaćih političara o izmjenama Izbornog zakona BiH najavljen je za danas u 12.00 sati u Sarajevu, a organiziraju ga predsjednici Naroda i pravde Elmedin Konaković i Saveza za bolju budućnost BiH Fahrudin Radončić.

Radončić je prije početka sastanka o izmjenama Izbornog zakona BiH danas u Sarajevu izjavio novinarima da SDA i HDZ BiH pet ili šest godina neuspješno pregovaraju, te da su međunarodni posrednici i SDA tražili da se u te pregovore uključe probosanske stranka NiP, SBB BiH i NES.

Mi smo to, dodao je on, uradili na njihov zahtjev.

– Imamo dva-tri maksimalistička cilja. Hrvatski korpus ima maksimalističke zahtjeve u smislu da imaju stopostotne šanse da dobiju člana Predsjedništva BiH, da ne kažem iz HDZ-a. Imate i naše zahtjeve, neke, vezano za to da se reduciraju domovi naroda. Imate vjerovatno iskrene želje i prijatelja iz SDA da se ne promijeni Izborni zakon niti CIK BiH, pa da onda izbori budu kao i do sada, sa dosta manjkavosti i krađa i sigurnosti da će Bakir Izetbegović biti član Predsjedništva. Imate Željka Komšića koji ne razmišlja da možda treba da ode sa te funkcije. U takvoj situaciji mi danas pregovaramo – kazao je Radončić.

Dodao je da SBB BiH zanima “država, interes BiH, Bošnjaka i sva tri naroda”.

Predsjednik Naroda i pravde (NiP) Elmedin Konaković je danas u Sarajevu, prije početka razgovora o izmjenama Izbornog zakona BiH, izjavio novinarima da su oni tehnički organizator sastanka, te da očekuje iskrene razgovore.

– Naš dogovor sa završetka razgovora u Neumu je bio da sjednemo sami i prva runda, prvi dio razgovora, bit će samo na nivou predsjednika stranaka. Dakle, sjest će nas pet i razgovarat ćemo, pokušati ljudski otvoriti sve ove teme i ljudski vidjeti da li smo spremni za nastavak razgovora – kazao je Konaković, te napomenuo da je NES danas iz nekog razlog odustao.

Odmah nakon toga ćemo, dodao je on, priključiti timove koji dolaze iz svih ovih pet stranaka.

– Nakon toga, mi smo zatražili prisustvo administrativnog dijela međunarodne zajednice koji u svojim kompjuterima imaju sve ove famozne kalkulacije, promjene, modele koji nam mogu biti od značajne tehničke pomoći, ali danas ne očekujemo to formalno učešće predstavnika međunarodne zajendice niti njihovo moderiranje – naveo je Konaković.

Kaže kako je bio svjestan od početka da će u fokusu biti više pojednici nego cjelokupno rješavanje nagomilanih problema.

Po njegovim riječima, više se priča o tome da li će Dragan Čović, ili će Željko Komšić, ili će Bakir Izetbegović, ili će Milorad Dodik biti u budućnosti članovi Predsjedništva BiH, „a potpuno smo zanemarili da je naša obaveza implementacija presuda“.

– Mi se okupljamo s tezom da Hrvati treba da biraju člana Predsjedništva ili ne trebaju i ta tema dominira javnim prostorom u BiH, što je apsolutno pogrešno. Mi smo zagovornici implementacije presuda na način, i bili bismo sretni ako s ovih pregovora odemo sa zaključcima ili dogovorom, da svaki građanin BiH na svakom njenom pedlju može biti kandidat za svaku funkciju, a time i za funkciju člana Predsjedništva – naveo je Konaković.

Naša drugi cilj je, kazao je on, da klubovi naroda na nivou države gube etnički prefiks, „da se ta tri kluba ne zovu više Klub Bošnjaka, Klub Srba, Klub Hrvata“.

Tada bismo, ističe Konaković, zanačajno iskoračili prema građanskom uređenju države BiH.

– Još jedan od ciljeva jeste fer i pošteni izbori. Riječ je o dijelu zakona koji regulira ovu oblast, koji je dosta dobro pripremljen. Ukoliko bi se usvojio, možda ne baš ove, ali već naredne lokalne izbore imali bi s puno većim kredibilitetom i manjom šansom za bilo kakvu krađu – smatra Konaković.

Po njegovim riječim, niz je važnih procesa koji bi se otkočili usvajanjem izmjena Ustava i izbornog zakona.

Nova runda razgovora uslijedit će nakon pregovora u Neumu krajem januara, koji su završeni bez konkretnog dogovora, a na kojima su posrednici bili predstavnici SAD-a i Evropske unije Matthew Palmer i Angelina Eichhorst.

Očekuje se da će na današnjem sastaknu učestvovati stranke koje su bile i na razgovorima u Neumu – SDA, HDZ BiH, Narod i pravda, SBBBiH.

Lider HDZ-a BiH Dragan Čović jučer je u Grudama kazao da će, ovisno o ishodu ovih razgovora, zasjedanje HNS-a koje je planirano za 19. februar, usmjeriti sve daljnje korake i biti obvezujući za sve hrvatske dužnosnike na svim razinama vlasti.

– Predsjedništvo HDZ-a BiH, ali i sve stranke Hrvatskog narodnog sabora, uputile su bezrezervnu podršku nastavku žurnih političkih razgovora o reformi izbornog zakonodavstva – istaknuo je Čović.