Banjalučani odali počast civilnim žrtvama rata u BiH

vrbas123

Banjalučani su se danas, uz poruku “Ne ponovilo se” i spuštanje cvijeća s mosta u rijeku Vrbas, još jednom sjetili brojnih nestalih, ubijenih i prognanih sugrađana i svih drugih civilnih žrtava rata u BiH.

Ova, sada već tradicionalna manifestacija uvrštena je i Susrete Banjalučana “Vezeni most 2015”.

Organizator manifestacije puštanja cvijeća u Vrbas s Visećeg mosta u Gornjem Šeheru Atif Turčinhodžić izjavio je danas novinarima da je osnovna poruka da se više nikada ne ponovi stradanje nevinih žrtava, bez obzira na vjersku pripadnost.

On ističe da se puštanje cvijeća s mosta u Gonjem Šeheru kod Banje Luke dogodilo spontano, 2007. godine, ali je taj događaj prihvaćen i danas su mu se odazvali brojni građani.

Iako je Banja Luka bila pošteđena direktnih ratnih dejstava, Turčinhodžić ističe da još uvijek nema tačnih evidencija koliko je bilo civilnih žrtava rata i u tom gradu, iako se, kako kaže, zna da ih je bilo dosta.

– Znamo i kako se sve to dešvalo i zato je bitna današnja poruka “Ne ponovilo se” – zaključio je on.

Poruka i drugih danas okupljenih Banjalučana na ovom događaju je bila i da treba raditi na izgradnji mira, suživotu, toleranciji, uvažavanju različitosti i pomirenju.

U okviru manifestacije Susreti Banjalučana “Vezeni most” danas će biti položeno i cvijeće na spomen-ploču banjalučke pjesnikinje Nasihe Kapidžić Hadžić, a u programu koji će uslijediti najavljeni su dobitnici književne nagrade “Nasiha Kapidžić Hadžić-Vezeni most”.

Svečani koncert uz otvaranje 12. susreta Banjalučana počet će “Odom radosti”, uz obraćanje predsjednika Organizacionog odbora Susreta Banjalučana Mesuda Mulaomerovića, gradonačelnika Grada Banje Luke Slobodana Gavranovića, te generalnog predstavnika Saveza Banjalučana u Švedskoj Mirsada Filipovića.

U Banskom dvoru sutra je na programu muzičko-poetsko veče “Slike, note, stih”.

Za 16. juli je planirana i tradicionalna tribina predstavnika dijaspore o temi “Dijalog za budućnost”, uz razgovore predstavnika banjalučke dijaspore i povratnika s predstavnicima zakonodavne i izvršne vlasti Grada Banja Luka.

Bit će riječi o aktuelnim događajima u Gradu Banjoj Luci, RS-u i BiH te ulozi sugrađana iz dijaspore u razvojnom procesu Grada.

U okviru programa ovogodišnjeg “Vezenog mosta” planirana su i sportska takmičenja u malom fudbalu, šahu i basketu.

Organizator “Vezenog mosta” je Zajednica udruženja građana Banje Luke, a generalni pokrovitelj manifestacije je Grad Banja Luka.