BANU: U februaru počinje izrada novog pravopisa bosanskog jezika

BiH

muhamed filipovic

Dvadeset godina nakon izdavanja pravopisa bosanskog jezika ukazala se potreba za novim pravopisnim rječnikom za koji je u prethodna dva mjeseca sastavljena redakcija, a zvanični početak rada je predviđen za 21. februar na Dan maternjeg jezika.

Taj zadatak preuzela je na sebe Bošnjačka akademija nauka i umjetnosti BANU.

Filolog Dževad Jahić naveo je na današnjoj tribini da su pravopisi neka vrsta zakonskog akta u normi i jeziku na kome rade stručnjaci, a za posljednjih 20 godina stasala je generacija bosnaista koja može odgovoriti ovom zahtjevnom zadatku. Postojeći pravopis, smatra on, odigrao je značajnu ulogu ali ima svoje slabosti koje su uvjetovane tadašnjim prilikama u kojima je nastajao. Između ostalog, i nedovoljnoj istraženosti bosanskog jezika.

Predsjednik BANU Muhamed Filipović naveo je između ostalog značaj identifikacije imena jezika i imena naroda. Istakao je da svaki narod ima pravo koje mu niko ne može osporiti da svoj jezik naziva svojim imenom.

– Imamo pravo urediti svoj jezik i u to spada i izrada pravopisa – ocijenio je Filipović.

Kako je najavljeno, 21. februara na Dan maternjeg jezika BZK “Preporod” i BANU organizirat će okrugli sto na kojem će biti ozvaničen rad na novom pravopisu te predstavljeni saradnici i članovi Komisija.

Završetak rada na pravopisu, kako je najavio Jahić, mogao bi se očekivati u naredne dvije do tri godine.