Baručija: Dobrim planiranjem do bolje Zenice

barucija-1068×561

Emir Baručija je kandidat Naše stranke Zenica za Gradsko vijeće Zenice. Baručija potiče  iz radničke porodice, oca vrsnog električara i majke ekonomskog tehničara.

“Lijepo djetinjstvo je prekinuo besmisleni prokleti rat. U Zenici sam rođen odrastao i tu sam formirao porodicu. Završio sam tehničku školu u Zenici smjer arhitektonski tehničar sa odliičnim uspjehom. Zatim i Arhitektonski fakultet u Sarajevu sa ocjenom diplomskog rada 10. Položio sa stručni ispit za oblast projektovanja u arhitekturi, zatim stručni ispit za projektovanje protivpožarne zaštite i zaštite na radu.

Također sam imenovan i za razne komisije za tehnički prijem objekata i radim kao stalni sudski vještak arhitektonske struke. U svoj opus referentnih projekata mogu dodati broj od 135 realizovanih objekata za period od 6 godina“, priča nam Baručija.

Emir Baručija je jedan od inicijatora zajedno sa Jasnom Sinanović za inicijativu biciklističkih staza, organizovali smo okrugli stol na temu “značaj biciklizma u velikim gradovima”, a objavili smo I reakciju a nekvalitetno urađene biciklističke staze u Zenici.

  • Zbog čega ste odlučili da se kandidujete na izborima?

Da bih realizovao dobre projekte I ideje, dobre inicijative za bolji  život u gradu. Nikada do sada nisam bio politički aktivan. Obzirom da bez politike nista ne ide, lično sam prepoznao dobru politiku Naše stranke pa sam se zato i pridružio.

  • Kada razmišljate o svom komšiluku, šta vam prvo padne na pamet da treba promijeniti, popraviti ili učiniti boljim?

Potrebno je pomoći starijim osobama, pomoći im da prevaziđu dnevne poteškoće, zatim pomoći osobama sa invaliditetom. Također, potrebno je obnoviti saobraćajnicu, napraviti trotoar, riješiti vanjsko uređenje, obnoviti rasvjetu i riješiti problem odvoza otpada. Do svake kuće dovesti kvalitetno grijanje i uraditi termofasade.

  • Kakvo je stanje sigurnosti u Zenici? Šta biste uradili da bi se stanje popravilo?

Na prvom mjestu riješiti problem saobraćajne nekulture, videonadzori u gradu bi trebali biti efikasniji u smislu da kada kontrolor saobraćaja uoči prekršaj treba da se isti prekršilac registruje i kazni. U skladu sa tim povećati kazne za prekršaje.

  • Mladi napuštaju našu zemlju. Šta općina može uraditi da učini novim generacijama ovaj prostor mjestom gdje žele ostati i graditi svoje živote?

Razlog odlaska je nemogućnost dobijanja dobre prilike za zapošljavanje i egzistenciju. Potrebno je raditi na tome da se zaposli što više ljudi zaposli u struci. To znači da se ponudi vise različitih firmi koje će se baviti proizvodnjom, a onda taj proizvod plasirati na pravo tržište. Sa druge strane treba obezbijediti povoljan ambijent za razvoj preduzeća.

  • Od rata do danas širom Bosne i Hercegovine ‘cvjeta’ divlja gradnja. Kakvo je stanje u Zenici i na čemu treba raditi po pitanju upravljanja prostorom?

Kao prvo, važno je da uradimo kvalitetne planove i projekte za razvoj gradova i naselja, da se pametno odaberu lokacija makrourbanih cjelina. To se može uraditi tako da se jasno definišu mjesta za razvoj pojedinih oblasti industrije, proizvodnje hrane I sl te da se postave ekološki standardi koji se moraju poštovati.

  • Kada biste izdvojili neku organizaciju, udruženje ili neformalnu inicijativu iz Vaše zajednice za koju vidite da daje doprinos boljem stanju u Vašem komšiluku, koja bi to bila? Recite nam nešto više o tome?

Svakako bih izdvojio Eko forum jer je dosta radio na ukazivanju problema zagađenosti od strane Arcelor mittala.

  • Koji biste problem iz komunalnih djelatnosti izdvojili kao važan za Zenicu?

Rješavanje programa grijanja je prioritet. Također, prisutan je i problem stacionarnog saobraćaja – potrebno izgraditi podzemne garaže kako u centru grada tako I u pojedinim naseljima. Proširivanje mreže biciklističkih staza. Prostor je vrlo skup resurs I treba ga pametno koristiti. Problem raspolaganja otpadom. Mislim da ovo pitanje nije u potpunosti riješeno. Također bih naveo i nedovoljno uređenje zelenih površina. Uređenje obala u samom centru grada nije dovoljno, te je potrebno riješiti problem plivajućeg otpada. Grad nema nikakav prečistač otpadnih voda tako da sav otpad ide u rijeku Bosnu.

  • Za koje pitanje smatrate da je važno da se nešto promijeni na višim razinama vlasti, šta biste zagovarali?

Poboljšavavanje poslovnog ambijenta. Omogućiti povoljnije uslove za otvaranje preuzeća, smanjiti namete, dati pogodnosti za zapošljavanje radnika.  Izvršiti pritisak na Arcelor mittal da postavi filtere, postaviti mu tačan rok. One koji ga štite – korumpirani političari, dati im trenutnu neopozivu ostavku i na njihovo mjesto imenovati nekog ko će raditi u interesu naroda a ne pojedinca.  Svakako potrebno je otvoriti pitanje i ured za pritužbe na javne namještenike u gradskoj upravi. Svaku provjeriti ako je osnovana, istog namještenika otpustiti a na njegovo mjesto dovesti nekoga ko želi da radi svoj posao.

Također, izraditi sve planove za razvoj grada i smanjiti rokove za izdavanje urbanističkih i građevinskih dozvola, da se ne dešava da u jeku sezone nema arhitekte u općini a treba da izađje na teren, onda sve stoji I procedura se produžava. Tu je i rješavanje problema stacionarnog saobraćaja, potrebno je izgraditi potreban broj parking mjesta kako bi se oslobodili trotoari i smanjile kazne za parkiranje vozila.