zastupnik u Doma naroda PSBiH

Bećirović: Hitno formirati Ministarstvo zdravstva na nivou BiH

Sastanak Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje između PSBiH i EP
22.07.2020., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Prvi sastanak clanova Parlamentarne skupstine BiH u Parlamentarnom odboru za stabilizaciju i pridruzivanje izmedju PSBiH i Europskog parlamenta. Denis Becirovic, Sasa Magazinovic Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Na svom Instagram profilu danas je objavio svoj prijedlog još iz augusta prošle godine o formiranju jednog Ministarstva BiH na nivou države

Denis Bećirović, potpredsjednik SDP BiH i zastupnik u Doma naroda PSBiH, aktivan je na društvenim mrežama.

Na svom Instagram profilu danas je objavio svoj prijedlog još iz augusta prošle godine o formiranju jednog Ministarstva BiH na nivou države.

Njegov post objavljujemo u cjelosti:

“U augustu 2020. godine predložio sam dva zakona (Prijedlog zakona o dopuni Zakona o Vijeću ministara Bosne i Hercegovine i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o ministarstvima i drugim organima uprave Bosne i Hercegovine) s ciljem formiranja Ministarstva zdravstva BiH.

Nakon toga, javno sam na sjednici upozorio delegate u Domu naroda PSBiH da se posljedice neusvajanja ovih zakona mogu prelomiti “preko leđa” građana Bosne i Hercegovine.

Nažalost, moje upozorenje se obistinilo. Jedino građani naše države nemaju vakcine čime su direktno ugroženi životi velikog broja ljudi u našoj državi. Zato, još jednom, javno pozivam Vijeće ministara BiH da po hitnom postupku krene u proces formiranja Ministarstva zdravstva BiH. Državi Bosni i Hercegovini je potrebno jedno ministarstvo zdravstva, a ne postojećih trinaest (13) skupih i nepovezanih ministarstava.

Svijet hoće da pregovara sa jednom državnom adresom a ne sa 13 ministarstava. Više je nego jasno da se zdravstveni sistem u Bosni i Hercegovini nalazi u lošem stanju.

Neefikasan sistem, komplikovane procedure, zastarjela oprema, neuslovne bolničke sobe, dugovanja zdravstvenih ustanova, niske plate i masovan odlazak medicinskih radnika, samo su neki od brojnih problema zdravstvenog sistema u Bosni i Hercegovini.

Korona kriza i afera u vezi nabavke vakcina je dodatno razotkrila brojne slabosti zdravstvenog sistema u Bosni i Hercegovini. Vrijeme je da se prekine praksa opstruiranja formiranja Ministarstva zdravstva BiH”, napisao je Bećirović.