Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kolegij PDPSBiH

Nije udovoljeno Osmanoviću da se u dnevni red uvrsti tačka o „požurivanju Istražne komisije“

Sarajevo: Sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH
03.02.2021., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Sjednica Predstavnickog doma Parlamentarne skupstine BiH. Adil Osmanovic Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Ne može mimo rasprave o određenoj tački. Osmanović traži da komisija preda svoj izvještaj o radu ranije

Kolegij Predstavničkog doma Parlamenta BiH odlučio je da ne uvrsti u dnevni red današnje sjednice ovog doma inicijativu predsjednika Kluba SDA Adila Osmanovića kojom se od Privremene istražne komisije za utvrđivanje stanja u pravosudnim institucijama BiH traži da u roku od 10 dana od usvajanja zaključka dostavi izvještaj o radu.

Piše: A. Dučić

Kako smo pisali, Osmanović u ovoj inicijativi nije obrazložio razloge zbog čega od Privremene istražne komisije koja je počela s radom 26. maja prošle godine. Treba, naime, naglasiti da u Programu rada ove komisije, koji je objavljen na stranici Parlamenta BiH, stoji da će “Privremena istražna komisija analizu iskaza i dokumentacije, te izradu iznad navedenih akata, okončati najkasnije do juna 2021. godine”. Dakle, rok do kada ova komisija treba podnijeti izvještaj uveliko je utvrđen.

Kolegij Predstavničkog doma je obrazložio da u skladu s odredbama Poslovnika, prijedlozi zaključaka proizilaze iz rasprave o određenoj tački dnevnog reda. Također je konstatirao da na sjednici Koelgija u proširenom sastavu treba skrenuti pažnju zastupnicima da trebaju prekinuti s praksom predlaganja zaključaka mimo rasprave o tačkama dnevnog reda.

– Istražna komisija se svojim Planom rada obavezala izraditi Izvještaj do juna, a SDA se ovim zahtjevom da rad okončamo za deset danas otvoreno pridružila HDZ-u i SNSD-u u opstruiranju naših napora. Očito je proradila nervoza zbog rezultata koje smo ostvarili: 24 održane sjednice, desetine saslušanih svjedoka, brojne prijave i otkrivene nezakonitosti. Da ne govorim o bliskoj saradnji sa Ambasadom SAD-a, Misijom OSCE-a, drugim zapadnim misijama, te pogotovom Kongresom SAD-a – rekao je ranije Damir Arnaut, predsjedavajući ove komisije.