Bećirović: Ne smijemo odustati od borbe za zakonsku zabranu negiranja genocida

BiH

denis becirovic

Prijedlog zakona o dopunama Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, čiji je predlagač poslanik Socijaldemokarstke partije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Bećirović naći će se u parlamentarnoj raspravi 8. septembra.

Ovaj Prijedlog podržalo je 37 udruženja žrtava i organizacija civilnog društva iz cijele Bosne i Hercegovine, a najznačajniji je dio o zabrani negiranja, poricanja i minimiziranja zločina genocida, holokausta, zločina protiv čovječnosti, ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.

Između ostalog, u tekstu predloženog zakona navodi se da je zabranjeno javno odobravanje, poricanje, teško umanjenje zločina te da onaj ko javno poriče, odobrava ili opravdava zločin genocida, holokausta, zločin protiv čovječnosti, ratni zločin protiv civilnog stanovništva utvrđen međunarodnim ili domaćim sudom, treba biti kažnjen kaznom zatvora u trajanju od šest mjeseci do tri godine.

Također se navodi da onaj ko počini ovo djelo u svojstvu službene ili odgovorne osobe u institucijama Bosne i Hercegovine, treba biti kažnjen kaznom zatvora u trajanju od deset mjeseci do tri godine.

– Ko distribuira ili na drugi način učini dostupnim javnosti, putem kompjuterskih, medijskih, elektronskih ili drugih sistema, materijal koji javno poriče, minimizira, opravdava ili odobrava holokaust, zločin genocida ili zločin protiv čovječnosti, utvrđen domaćim ili međunarodnim sudom, kaznit će se kaznom zatvora u trajanju od šest mjeseci do tri godine – navodi se u Prijedlogu.

Između ostalog definisano je i negiranje presude Međunarodnog suda pravde, Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju i Suda Bosne i Hercegovine te se ističe da će se takve osobe kazniti kaznom zatvora u trajanju do tri godine.

U obrazloženju Prijedloga navedeno je da se poricanje genocida u literaturi označava kao “posljednja faza u izvršenju jednog genocida” te da poricatelji genocida imaju za cilj da zadaju posljednji udarac svojim žrtvama – da negiraju, minimiziraju, trivijaliziraju, odobravaju ili opravdavaju zločin i na taj način liše žrtve makar i posthumne istine.

Trenutno čak 11 zemalja Evropske unije (Austrija, Belgija, Češka Republika, Francuska, Njemačka, Italija, Litvanija, Poljska, Rumunija, Slovačka) i Švicarska, propisuju negiranje holokausta i drugih vidova genocida ili zločina protiv čovječnosti kao krivično djelo.

Imajući u vidu praksu evropskih zemalja i Evropske unije, te uzimajući u obzir činjenicu da je na teritoriji Bosne i Hercegovine počinjen genocid, usvajanje ovog zakona predstavlja obavezu BiH, saopćeno je iz SDP-a.