Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

reakcije

Bećirović: Nedopustive jednokratne intervencije Schmidta

Foto: Armin Durgut/PIXSELL
Denis Bećirović

Nijedno pravno rješenje koje potencijalno rezultira dodatnom supremacijom etničkog u odnosu na građanski princip nije dobro za budućnost Bosne i Hercegovine

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović kazao je danas da prema Ustavu BiH članovi Predsjedništva BiH nisu nadležni za entitetska pitanja i izbor entitetskih organa vlasti, ali to ne znači da ne mogu imati stavove, a njegovi su, kaže, bili i ostali dosljedni, principijelni i jasni. 

U osvrtu na najnovije odluke visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH Christiana Schmidta, naglasio je da je i ranije jasno naglašavao da se protivim bilo kakvim privremenim rješenjima kojima bi se ispunjavali maksimalistički zahtjevi pojedinih monoetničkih stranaka.

– Zbog toga sam krajem marta ove godine jasno rekao da su nedopustive jednokratne intervencije Schmidta i isti stav imam i nakon najnovijih odluka visokog predstavnika od 27. aprila – kazao je Bećirović.

Kao član Predsjedništva BiH naglasio je da ne odustaje od borbe za ravnopravnost svih građana i naroda Bosne i Hercegovine, a novim odlukama Schmidt nije uspostavio jednake standarde u bh. entitetu Federacija BiH.

– Nažalost, donesena Odluka, kao pojedinačni pravni akt, sadrži privremeno rješenje koje omogućava formiranje Vlade bh. entiteta FBiH, ali ne garantira ravnopravnost svih građana i naroda – podvukao je Bećirović u saopćenju.

Kaže da građani zaslužuju da se izbor vlasti vrši u skladu s dugoročnim ustavnim načelima vladavine prava i pravne sigurnosti te normativna rješenja kojima se regulira pitanje izbora i imenovanja nosilaca najviših državnih organa vlasti ne smiju odstupati od temeljnih ljudskih prava i odredabi koje su na snazi u savremenim demokratskim državama.

Ističe da svaki građanin treba imati pravo i mogućnost da bez ikakvih razlika i bez nerazumnih ograničenja sudjeluje u vođenju javnih poslova, direktno ili preko slobodno izabranih zastupnika, te pravo da bira i bude biran pravedno provedenim izborima sa općim i jednakim pravom glasa i tajnim glasanjem, koji osiguravaju slobodno izražavanje volje birača.

– U demokratskim državama građani imaju pristup javnim službama svoje zemlje uz opće uslove jednakosti. Imajući u vidu navedeno, treba naglasiti da je teško realizirati strateške ciljeve Bosne i Hercegovine (članstvo u Evropskoj uniji i NATO-u) bez poštivanja standarda koja važe u tim organizacijama – dodao je.

Nadležni državni organi Bosne i Hercegovine jednoglasno su usvojili strateške ciljeve i obaveza je izabranih zvaničnika da rade na njihovoj realizaciji. Vladavina prava i poštivanje kontinuiteta donesenih odluka predstavlja temeljni preduvjet za stabilnost i razvoj.

Stoga, kaže da se ne smije odustati od strateških ciljeva, a posebno se ne treba kreirati antizapadni narativ i takvim pristupom ići na ruku neprijateljima države Bosne i Hercegovine, nego je u ovim teškim i izazovnim vremenima potrebno sačuvati sposobnost racionalnog i trezvenog razmišljanja.

– Nijedno pravno rješenje koje potencijalno rezultira dodatnom supremacijom etničkog u odnosu na građanski princip nije dobro za budućnost Bosne i Hercegovine jer otežava njen evropski i euroatlantski put – naglasio je Bećirović.