BiH

Delegat u domu naroda psbih

Bećirović pisao Sattleru i Inzku: Zašto ohrabrujete politiku Milorada Dodika

10/03/2021
Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Jedan od razloga eskalacije Dodikove destruktivne politike je i, kako navodi Bećirović, neefikasna evropska politika stalnog popuštanja i toleriranja antidejtonskih postupaka, kao i njegovog anticivilizacijskog negiranja sudski i planetarno utvrđenog genocida nad bošnjačkim stanovništvom

Delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH i potpredsjednik SDPBiH Denis Bećirović upozorio je u javnom obraćanju visokom predstavniku u BiH Valentinu Inzku i specijalnom predstavniku EU u BiH Johanu Sattleru da su Aneks 10 i Aneks 4 nerazdvojni paket Dejtonskog mirovnog sporazuma, a ne švedski sto sa kojeg separatisti mogu uzimati ili odbacivati šta god žele.

– Vrijeme je da međunarodna zajednica prekine bezdušnu politiku prema građanima države Bosne i Hercegovine. Gospodo, ili zaustavite potkopavanje Dejtonskog mirovnog sporazuma i Aneksa 10 ili nam vratite, agresijom i genocidom oduzeti legalni Ustav međunarodno priznate države Republike Bosne i Hercegovine. Vrijeme je da odgovorite i domaćoj i međunarodnoj javnosti zašto ste s bh. političke scene politički neutralizirali sve one bh. političare koji traže ukidanje bh. entiteta RS, a s druge strane ohrabrili separatiste i ekstreme da javno traže razaranje i uništenje države Bosne i Hercegovine? Vrijeme je da javnost sazna šta je vaš krajnji cilj – naglasio je.

Kako dalje navodi u javnom obraćanju ‘čelnici bh. entiteta RS već godinama ne kriju da intenzivno rade na razbijanju nezavisne, suverene i nedjeljive države Bosne i Hercegovine’.

– Na tom putu, između ostalog, smetaju im OHR i Ustavni sud Bosne i Hercegovine. Ovakvi antidejtonski pokušaji organa i čelnika bh. entiteta RS, s ciljem destruiranja i obesmišljavanja Aneksa 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma, uz podršku dijela neopreznih ili nedovoljno upućenih evropskih zvaničnika, predstavljaju jedan od najopasnijih udara na Dejtonski mirovni sporazum u našoj zemlji od 1995. do danas. Riječ je ne samo o pokušaju unutrašnjeg slabljenja i destabiliziranja države Bosne i Hercegovine, već i o puno većim geopolitičkim igrama u jugoistočnoj Evropi.

Cilj te opasne politike antidejtonskih i separatističkih elemenata iz bh. entiteta RS nije samo eliminiranje OHR-a. Njihov temeljni zadatak je postepeno eliminiranje svih onih ključnih dejtonskih elemenata koji su zaduženi da štite nezavisnost, suverenitet, teritorijalni integritet i mir u državi Bosni i Hercegovini. Vrijeme je da se konkretno pomogne državi Bosni i Hercegovini i njenoj najmanje dvotrećinskoj većini građana čvrsto opredijeljenoj za punopravo članstvo u NATO-u i EU. Vrijeme je da se preduzmu ozbiljne i konkretne mjere s ciljem zaštite Dejtonskog mirovnog sporazuma i Ustava BiH – napisao je.

Jedan od razloga eskalacije Dodikove destruktivne politike je i, kako navodi Bećirović, neefikasna evropska politika stalnog popuštanja i toleriranja antidejtonskih postupaka, kao i njegovog anticivilizacijskog negiranja sudski i planetarno utvrđenog genocida nad bošnjačkim stanovništvom.

-Negiranje jedinog genocida u Evropi, nakon Drugog svjetskog rata, i veličanje pravosnažno presuđenih zločinaca, bez ikakvih sankcija EU, predstavljaju veliko ohrabrenje za Milorada Dodika ali i crnu mrlju na obrazu cijele Evrope u XXI. stoljeću.

Dokad će nevini ljudi u Bosni i Hercegovini ispaštati zbog licemjerja pojedinih evropskih zvaničnika – od Rezolucije o embargu na naoružanje međunarodno priznatoj državi Republici Bosni i Hercegovini do „čašćenja“ Dodika i drugih separatista s idejom o ukidanju OHR-a. Stalno ista linija. Pri tome, nevjerovatno je, da nam se poručuje: Neka se bh. političari ne zaklanjaju iza međunarodna zajednice… Poznato je da iskrenost nije vrlina politike, ali je šokantno da ona tako dosljedno može ići u smjeru nametanja onih „vrijednost“ kojih se evropski političari zgražavaju u vlastitim zemljama. Štaviše, te „vrijednosti“ koje pojedinci nameću državi Bosni i Hercegovini u dramatičnom su sukobu s vrijednostima u njihovim zemljama – naglasio je.

Međunarodna zajednica ne treba, kaže on, ponavljati preskupo plaćene historijske greške i zato se ne smije dozvoliti rušenje ključnih elemenata Dejtonskog mirovnog sporazuma.

-Najava ukidanja OHR-a je direktna podrška destruktivnoj i separatističkoj politici SNSD-a i Dodika, kao i njegovih mentora izvan Bosne i Hercegovine. Umjesto da međunarodna zajednica gasi zločinačke ideje o razbijanju države Bosne i Hercegovine neki njeni predstavnici najavljuju gašenje ključnog dijela Dejtonskog mirovnog sporazuma koji je zadužen za implementaciju i konačno tumačenje tog međunarodnog sporazuma.

Ukidanje visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini je prelazak dejtonskog rubikona. To je put bez povratka koji nikome neće donijeti ništa dobro. Tačnije rečeno, to je početak nesagledive destabilizacije u ovom dijelu Evrope koji niko neće moći kontrolirati. To je ujedno i in memoriam dva entiteta u državi Bosni i Hercegovini jer bez Dejtonskog mirovnog sporazuma nema ni entitetskog uređenja – smatra.

Bećirović u pismu Inzku i Sattleru naglašava i da ‘sve dok Ustav BiH ne bude usaglašen u svim svojim elementima s međunarodnim pravom, kao i dok u državi Bosni i Hercegovini djelujuju separatisti i ekstremisti koji ugrožavju mirovni proces, visoki predstavnik treba da se koristi svojim ovlaštenjima koje ima u članu 5. Aneksa 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma – da bude konačni tumač njegovog sadržaja’.

-Visoki predstavnik i međunarodna zajednica imaju međunarodno utvrđenu obavezu i dužnost da pomognu državi Bosni i Hercegovini da postane funkcionalna i demokratska država, da kao međunarodnopravni subjekt može da preuzme sve svoje odgovornosti pred tom međunarodnom zajednicom.

OHR je uspostavljen da bi ga očuvao i garantirao mir i adekvatno provođenje Dejtonskog mirovnog sporazuma, pa kad je to neophodno – i korištenjem bonskih ovlasti. Neefikasnu diplomatiju popuštanja, praznih riječi i birokratskih saopćenja pokušavaju potpuno poraziti i poniziti predsjednik SNSD-a Milorad Dodik i njegovi vanjski mentori, te su i krenuli u otvoreno rušenje Dejtonskog mirovnog sporazuma u njegovom suštinskom dijelu. Niko nema pravo praviti se naivan i reći da to ne vidi.

Vrijeme je da pojedini evropski predstavnici iskreno odgovore na dva ključna pitanja – zašto se EU ne priključi sankcijama koje su SAD opravdano uvele Dodiku i njegovim sljedbenicima?, Dokad ćete svojim nečinjenjem ohrabrivati ratnohuškačku politiku Milorada Dodika i njegovih sljedbenika koji ciljano pokušavaju razarati državu Bosnu i Hercegovinu? Protagonisti takve politike svjesni su da ne mogu naglo i u kratkom roku razbiti državu i zato iz godine u godinu provode politiku “postepenih koraka”. Njihov cilj je da se Bosna i Hercegovina svakodnevno blokira, iscrpljuje i uništava, a da to obični građani i ne primjećuju – naveo je Bećirović u javnom obraćanju visokom predstavniku u BiH Valentinu Inzku i specijalnom predstavniku EU u BiH Johanu Sattleru.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.