Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

član predsjedništva bih

Bećirović se sastao s Orbanom, govorio o Dodiku

orban bećirović
FOTO: Predsjedništvo BiH

Tokom zvanične posjete Bosni i Hercegovini premijer Mađarske Viktor Orban razgovarao je sa članovima Predsjedništva BiH. Tokom sastanka član Predsjedništva BiH Denis Bećirović poručio je premijeru Mađarske Viktoru Orbanu da Bosna i Hercegovina i Mađarska trebaju jačati ekonomske veze i da je dobro da je ukupna trgovinska razmjena u 2022. veća za 38 posto u odnosu na 2021. godinu.

Bosna i Hercegovina, kao i druge države, ima niže nivoe vlasti – entitete, kantone, gradove i općine. Vanjska politika je u isključivoj nadležnosti države Bosne i Hercegovine i zato u narednom periodu treba akcenat staviti na međudržavnu saradnju na način kako je to uobičajeno u odnosima država članica Ujedinjenih nacija.

Član Predsjedništva BiH Bećirović rekao je premijeru Mađarske Viktoru Orbanu da predsjednik bh. entiteta RS Milorad Dodik ozbiljno ugrožava mir i Dejtonski mirovni sporazum. U vezi s tim, Bećirović je pozvao i Evropsku uniju kao svjedoka Dejtonskog mirovnog sporazuma da preduzme potrebne korake kako bi se zaustavile neželjene posljedice.

Bećirović je otvoreno poručio da se država Bosna i Hercegovina odbranila od 1992. do 1995. godine za vrijeme brutalne agresije u puno težim okolnostima i da će razgradnju države zaustaviti legalni organi države i njeni patrioti, ako to ne učini međunarodna zajednica.

Premijer Mađarske Viktor Orban je, između ostalog, rekao da poštuje suverenitet i integritet Bosne i Hercegovine, kao i da je Mađarska zainteresirana za jačanje ekonomskih veza između dvije države, stoji u saopćenju iz Bećirevićevog kabineta.